PROFIEL. Bertrand bestuurder bij Schroders
Foto: © BELGA
Luc Bertrand, voorzitter van het directiecomité van Ackermans & van Haaren (AvH), is begin deze maand benoemd als onafhankelijk bestuurder bij Schroders, een van de grote Londense asset managers (vermogensbeheerders). Schroders, opgericht door de familie Schröder, beheert zo'n 180 miljard euro en heeft een wereldwijd net van kantoren.

Luc Bertrand is bij Schroders lid van het audit- en nominatiecomité. Hij begon zijn carrière in de financiële sector. Daarmee trad hij onrechtstreeks in de voetsporen van zijn vader die voorzitter geweest is van de Benelux Bank.

Bertrand werd op 14 februari 1951 geboren in wat toen nog Leopoldstad heette (Congo). Hij is handelsingenieur van de KU Leuven en startte zijn carrière in 1974 als corporate financier bij Bankers Trust waarvoor hij onder meer in Londen, New York en Amsterdam werkte.

Bertrand is getrouwd met Fabienne Ackermans. Haar vader was Jean-Pierre Ackermans, een van de zonen van Jan Ackermans, grondlegger van Ackermans & van Haaren, van oorsprong een baggergroep. Hoeveel aandelen Fabienne Ackermans bezit, is niet bekend, maar het zou een ,,betekenisvol pakket'' zijn. Luc Bertrand heeft in het verleden zelf geïnvesteerd in aandelen Ackermans & van Haaren. Ook de omvang van zijn pakket is onbekend.

Onder Bertrand is Ackermans & van Haaren meer een gediversifieerde holding geworden die regelmatig zelf holdings overnam. Bekende voorbeelden zijn Fincomp-Belcofi-Delen, de NIM en GIB. Bertrand toonde zich vorig jaar bij de privatisering van de Gimv een geïnteresseerde partij maar kreeg niet echt kans om te bieden.

AvH heeft een beurskapitalisatie van 1,8 miljard euro, Schroders staat voor 3,7 miljard pond.

Het mandaat van onafhankelijk bestuurder bij Schroders is het meest prestigieuze dat Bertrand momenteel bekleedt. Hij is voorts onafhankelijk bestuurder bij ING Belgium, bij Fortis Private Equity en bij Agridec. Hij zit ook in de adviesraad van Insead Belgium.

Hij kwam in 1986 bij Ackermans & van Haaren, waar hij in 1990 managing director werd en in 1996 voorzitter van het directiecomité.

(pdd)