Frankrijk wil iTunes openstellen voor alle mp3-spelers
Foto: © AP
Het Franse parlement stemt vandaag over een wet die bedrijven verplicht om muziek die ze via het internet verkopen, afspeelbaar te maken op alle soorten digitale muziekspelers. Concreet zou de Amerikaanse computermaker Apple daardoor verplicht worden om alle muziek die gedownload wordt van zijn virtuele muziekwinkel iTunes, open te stellen voor muziekspelers en software van andere bedrijven.
Tot nog toe is muziek van iTunes alleen afspeelbaar op de muziekspeler iPod van Apple, of met Apple-muzieksoftware. Apple is op de markt voor muziekdownloads veruit marktleider. Vorige maand verkocht iTunes zijn miljardste nummer. Een adviseur van de Franse minister van Cultuur heeft al aangekondigd dat Frankrijk in een tweede fase zal aandringen op een gelijkaardige Europese regeling.

Apple heeft nog niet gereageerd op het Franse wetsvoorstel, maar volgens analisten zou het bedrijf kunnen beslissen om in Frankrijk geen muziek meer te verkopen. De muziekindustrie ziet de Franse wet wel zitten, maar vraagt zich af hoe die in de praktijk toegepast moet worden.