Dresden, 60 jaar later
Tgeenbetoging tegen de manifestatie van extreem rechts Foto: epa
DRESDEN - In de Duitse stad Dresden werden zondag voor de zestigste keer de zware bombardementen op het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bij die bombardementen kwamen zo'n 35.000 mensen om het leven en legden het oude historische centrum in puin. De plechtigheden werden overschaduwd door een protestmars van 5.000 neo-nazis, de grootste neo-nazibijeenkomst in jaren.
Op 13 en 14 februari 1945, nog geen twee maanden voor het einde van de oorlog, vielen Britse en Amerikaanse bommenwerpers de stad in het oosten van Duitsland aan. De brandbommen van de geallieerden veroorzaakten een vuurzee waarin tussen de 25.000 en 35.000 mensen om het leven kwamen. Veel doden waren vrouwen, kinderen en Duitsers op de vlucht voor het Rode Leger.

Zondag vinden de hele dag lang overal in de stad herdenkingsplechtigheden plaats. De dag begon sportief met een ’vredesloop’ tussen het monument voor de boekverbranding door de nazis en de Frauenkirche, de kerk die zwaar verwoest werd in het bombardement. Op het kerkhof Heidefriedhof waar 20.000 slachtoffers begraven liggen, legden later vertegenwoordigers van de democratische partijen en verenigingen kransen neer. Bij die ceremonie waren de ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk aanwezig.

Maar de herdenking wordt overschaduwd door extreem-rechts. Vijfduizend aanhangers van extreem-rechts marcheerden door Dresden. Onder hen veel skinheads die vlaggen meedroegen van de Duitse extreem-rechtse partij NPD, maar ook vlaggen met de oude keizerlijke kleuren en adelaar. Ze verzamelden op het plein bij het deelparlement van Saksen waar de NPD sinds de jongste verkiezingen met 9,2 procent van de stemmen 12 volksvertegenwoordigers telt.

De betogers hekelden het Amerikaans imperialisme. Ze droegen vier houten kruisen mee met de opschriften "Dresden", "Hiroshima", "Vietnam" en "Bagdad". Op spandoeken stond "Bombing Holocaust" te lezen. Voor extreem-rechts zijn het bombardement en de holocaust van dezelfde orde.

Totnogtoe verliep ze zonder veel incidenten. Duizenden manschappen van de oproerpolitie met waterkanonnen moeten de extreem-rechtse aanhangers gescheiden houden van linkse tegenbetogers.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft de Duitsers zondag ook gewaarschuwd tegen verdraaiing van de historische context van de bombardementen. In een verklaring noemde Schröder de herdenking "een rouwbetuiging voor de slachtoffers van de oorlog en het naziregime van terreur in Dresden, in Duitsland en in Europa". Hij zei zich te zullen verzetten tegen iedere poging "tot herinterpretatie van de geschiedenis" en verklaarde nadrukkelijk "oorzaak en gevolg niet te zullen omkeren". Hij verweet extreem-rechts de verantwoordelijkheid van nazi-Duitsland voor WO II te ontkennen.

De vernietiging van Dresden door Britse en Amerikaanse bommenwerpers trof de Duitsers zwaar, deels vanwege het historische centrum dat verloren ging. "Een van de mooiste steden van Europa", zei Schröder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig