PARIJS - Franse openbare aanklagers gaan in beroep tegen de straf voor oud-premier Alain Juppé omdat die veel zwaarder is uitgevallen dan zij hadden gevraagd. Dat is vandaag besloten.

Ook Juppé zelf is in beroep gegaan. De 58-jarige politicus, die in het nationale parlement zit en burgemeester van Bordeaux is, werd vorige week wegens illegale partijfinanciering veroordeeld tot achttien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en tien jaar uitsluiting van een openbaar ambt. Als deze laatste straf in hoger beroep bevestigd wordt, betekent dat het einde van zijn politieke loopbaan. Dat zou ook een klap zijn voor president Jacques Chirac, die Juppé als een van zijn belangrijkste politieke vrienden beschouwt en in hem een potentiële opvolger ziet.

Officier van justitie René Grouman had acht maanden voorwaardelijk geëist. Ook stelde hij voor een eventuele veroordeling niet in het strafblad van Juppé op te nemen, opdat hij een openbaar ambt zou kunnen blijven vervullen. Volgens de officier is het aan de kiezers en niet aan de rechter om te beslissen of iemand voor een openbare functie in aanmerking komt.

Juppé werd veroordeeld omdat hij als verantwoordelijke voor de financiën van de stad Parijs leden van de RPR, de toenmalige partij van Chirac, met fictieve betrekkingen op de loonlijst had gezet. Chirac was toen burgemeester van de Franse hoofdstad, maar hij kan niet vervolgd worden zolang hij president is.