-  BERRY YARNS. Werknemers staken.
-  MIKO. Wil ANL Plastics overnemen.
-  SPE. Exclusieve gesprekken met Gaz de France en Centrica.

BERRY YARNS. Werknemers staken.

De ongeveer 150 werknemers van het textielbedrijf Berry Yarns in Komen hebben gisterenochtend het werk neergelegd. De werknemers wilden daarmee hun steun betuigen aan de collega's van Fabelta Ninove, eveneens onderdeel van de Berry Group van Luc De Clerck. In januari deelde de directie van Fabelta Ninove mee dat het textielbedrijf met 179 werknemers zijn deuren zal sluiten. Een degelijk sociaal plan was beloofd, maar onlangs verklaarde de directie bij monde van haar raadsman dat daar geen geld voor is. De vakbonden pikken dit niet. Maandag werden aan de verschillende vestigingen van de Berry Group al pamfletten uitgedeeld om op te roepen tot solidariteit met de collega's in Ninove. Als er geen reactie komt van de directie, leggen vandaag de werknemers van het textielbedrijf Orotex/Orotuft in Oostrozebeke en donderdag die van het laminaatbedrijf Berry Floor in Menen het werk neer.

(belga)

MIKO. Wil ANL Plastics overnemen.

Miko, actief in koffieservice en kunststofverpakkingen, heeft de intentie bekendgemaakt om ANL Plastics over te nemen. ANL Plastics heeft zijn hoofdkwartier in het Limburgse Wellen en bezit een dochteronderneming in het Franse Cahors. De groep stelt 430 mensen te werk en is een Europese specialist in de productie van gethermoformeerde verpakkingsmaterialen. De groep is goed voor een omzet van 58 miljoen euro. Miko hoopt met de overname in de kunststoffenafdeling een omzet te boeken van 90 miljoen euro.

(cv)SPE. Exclusieve gesprekken met Gaz de France en Centrica.

De Belgische stroomproducent SPE knoopt exclusieve gesprekken aan met een consortium bestaande uit Gaz de France en Centrica. Die twee zouden samen interesse hebben om tot 60 procent van SPE in handen te nemen. SPE is al een tijdje op zoek naar een strategische partner om zijn positie op de Belgische markt te versterken. De publieke stroomproducent die bijna 9 procent van de elektriciteitsproductie in België controleert, hoopt tegen de zomer de onderhandelingen af te ronden.

Gaz de France is geen onbekende voor SPE. De twee dingen samen naar een contract voor de bouw van een elektriciteitscentrale op de terreinen van het staalbedrijf Sidmar in de Gentse haven. Centrica is de meerderheidsaandeelhouder van elektriciteitsleverancier Luminus.

(pse)