-  ALCATEL. Samenwerking met Microsoft.
-  AUDI. Negende succesjaar op rij.
-  CARLSBERG. Bijna kwart minder winst.
-  HEINEKEN. Derde minder winst.
-  HENKEL. Schrapt banen ondanks recordwinst.
-  SCARLET. Doet eerste stappen op beurs.

ALCATEL. Samenwerking met Microsoft.

De Franse producent van telecommateriaal Alcatel heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Microsoft. Beide zullen producten ontwikkelen die het gemakkelijker maken om televisie te bekijken via een internetverbinding.

(bloomberg)

AUDI. Negende succesjaar op rij.

De Duitse autobouwer Audi, onderdeel van de Volkswagengroep, heeft het afgelopen boekjaar netto 871 miljoen euro winst gemaakt. Dat is 7,4 procent meer dan het jaar voordien. De omzet ging met 4,7 procent vooruit tot 24,5 miljard euro. Audi tekent daarmee voor een vierde van de omzet van de Volkswagengroep. Voor dit jaar verwacht Audi een ,,stabiele'' winst. Het is vooral dankzij Audi dat de Volkswagengroep het afgelopen jaar uit de rode cijfers kon blijven. Volkswagengroep kondigde afgelopen week aan dat in 2004 netto 716 miljoen euro verdiend werd.

(bloomberg)CARLSBERG. Bijna kwart minder winst.

De Deense brouwerijgroep Carlsberg boekte het afgelopen jaar een winst voor belastingen van 2,1 miljard kronen (134 miljoen euro). Dat is 23 procent minder dan het jaar voordien. De omzet klom met vier procent tot 36 miljard kronen (4,8 miljard euro). De bierverkoop groeide met één miljard liter tot 2 miljard liter. De verkoop van water en softdrinks daalde daarentegen van 2,1 naar 1,9 miljard liter.

(dpa)

HEINEKEN. Derde minder winst.

De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft het afgelopen boekjaar netto 537 miljoen euro winst gemaakt. Dat is 32,7 procent minder dan het jaar voordien. De mindere resultaten zijn het gevolg van de zwakke dollar en een afwaardering van het belang in de Braziliaanse brouwer Kaiser. De omzet steeg wel met 8,1 procent tot 10 miljard euro. Ook voor dit jaar denkt de brouwer nog veel last te hebben van een lage dollarkoers. Voor 2005 rekent Heineken dus op een nieuwe daling van de winst.

(dpa)

HENKEL. Schrapt banen ondanks recordwinst.

De Duitse wasmiddelengigant Henkel, onder meer bekend van het merk Persil, gaat voort met de geplande herstructurering ondanks de recordwinst die het afgelopen jaar werd neergezet. De groep boekte het afgelopen boekjaar een nettowinst van 1,7 miljard euro, ruim drie keer zoveel als het jaar voordien. Toch gaat de herstructurering van de groep, waarbij dit jaar 3.000 banen sneuvelen, voort.

(dpa)

SCARLET. Doet eerste stappen op beurs.

Het Nederlandse telecombedrijf Scarlet heeft gisteren de eerste stappen op de beursvloer gedaan. Obligaties van de onderneming kregen aan het begin van de middag via een ingenieuze constructie een notering in Amsterdam. Daarmee werd 75 miljoen euro opgehaald, vooral bij Nederlandse pensioenfondsen. Scarlet is ook in België actief en biedt er vaste en mobiele telefonie en internet aan. Scarlet hoopt binnen twee jaar een echte beursgang te kunnen maken.

(anp)