BRUSSEL - De Commissie voor het Bank- Financie- en Assurantiewezen (CBFA), de toezichthouder van de Brusselse beurs, wacht voorlopig met het indienen van een strafklacht in de zaak-Picanol. De CBFA verkiest eerst het definitief rapport van auditgroep PwC te ontvangen.

,,We hebben tot nu toe enkel de berichten uit de pers en wensen toch eerst het PwC-rapport te ontvangen. We hebben de vennootschap wel gevraagd om alle koersgevoelige informatie die ondertussen opduikt publiek te maken'', zegt zegsman Luk Van Eylen.

Het parket van Ieper is onlangs al een opsporingsonderzoek gestart, ,,maar dat is niet de doorslaggevende reden. Als het PwC-rapport strafrechtelijke feiten bevat, zullen we die aan de rechtbank melden'', zegt Van Eylen.

Uit werkzaamheden van PwC is alvast gebleken dat twee met Jan Coene verbonden vennootschappen onterecht 0,74 miljoen euro aan Picanol factureerden. Dat gebeurde hoofdzakelijk via het vehikel Adequate Advice (voormalig onrechtstreeks aandeelhouder van Recticel). Advocaten leggen de zaak nu uit als terugbetaling van belasting op opties van Coene maar dat verklaart niet het opstellen van een tiental valse facturen in de periode 2001, 2002, 2003. Het verklaart ook niet het opgesteld consultingcontract. Bovendien werd de opbrengst van de valse facturen opgestreken door een vennootschap waar diverse personen aan de tafel zaten terwijl het zogezegd de bedoeling was enkel Jan Coene geld toe te stoppen.

(pdd)