1906 : De Union Minière du Haut-Kananga wordt gesticht. Het bedrijf ontwikkelt zich dankzij de Congolese mijnbouwactiviteiten tot de grootste koperproducent ter wereld. In 1912 wordt de fabriek in Olen gebouwd.

1988 : De Generale Maatschappij, het moederbedrijf van Union Minière, wordt overgenomen door het Franse Suez. Dat bouwt zijn participatie in de volgende decennia geleidelijk af.

1989 : Union Minière fuseert met Acec, Metallurgie Hoboken-Overpelt en Vieille Montagne. Een periode van herstructureringen breekt aan. In december 1991 wordt een ingrijpend saneringsplan bekendgemaakt.

Het aantal werknemers daalt in zes jaar tijd van 16.000 naar 10.000. In '91, '92 en '93 worden verliezen van miljarden franken geboekt.1994 : Karel Vinck neemt de leiding van Union Minière in handen. Het Industrieel Plan dat hij in oktober van het daaropvolgende jaar presenteert, legt de basis voor de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf.

Het jaar 1994 wordt met een licht verlies afgesloten.

1997 : Union Minière neemt de Bulgaarse kopersmelter Pirdop over. Er zullen in de jaren daarop nog tal van overnames volgen.2000 : Karel Vinck neemt afscheid en wordt opgevolgd door Thomas Leysen. Hij legt de nadruk op de innovatieve en technologische toepassingen van metalen. In 2001 zegt Leysen voor het eerst dat het voortbestaan van de koperdivisie binnen de groep niet gegarandeerd is.

Het rendement ligt te laag. Union Minière zet zijn nieuwe koers in de verf door in 2001 zijn naam te wijzigen in Umicore.

2003 : Er worden plannen gesmeed om de koperdivisie van Umicore samen te voegen met het koperbedrijf Lamitref uit de stal van Christian Dumolin. De plannen gaan uiteindelijk niet door. In hetzelfde jaar doet Umicore de grootste overname uit de geschiedenis van het bedrijf door de Precious Metals Group in te lijven voor 643 miljoen euro. Die staat sterk in onder meer autokatalysatoren.2005 : De koperafdeling van Umicore wordt verzelfstandigd onder de naam Cumerio.

(rmg)

Bladzijde 56: Umicore splitst zijn koperdivisie af.