HASSELT - Het provinciaal partijbestuur van CD&V-Limburg heeft woensdagavond de lijst voor de Vlaamse verkiezingen van 13 juni goedgekeurd. Lijstduwer is voormalig minister Theo Kelchtermans, tevens burgemeester van Peer. De Limburgse CD&V-lijst wordt getrokken door Johan Sauwens uit Bilzen.

Een tweede plaats werd gereserveerd voor Veerle Heeren, Vlaams CD&V-parlementslid uit Sint-Truiden. Heeren wordt gevolgd door burgemeester Hubert Brouns van Kinrooi. Vera Jans (25), tot vorig jaar nog schepen in Lanaken, is meteen de jongste kandidate op de lijst. Zij kreeg de vierder plaats toegewezen.

Een vijfde plaats op de Limburgse CD&V-lijst werd gereserveerd voor Jan Peumans van N-VA, de burgemeester van Riemst. Gedeputeerde voor economie Marc Vandeput staat op de zesde plaats, gevolgd door gedeputeerde voor milieu Frank Smeets uit Neerpelt. De achtste plaats ging naar Anne Wouters-Cuypers uit Beringen. Op negen staat N-VA-er Annette Stulens. Zij is burgemeester in Hoeselt.

Eerste opvolger is gedeputeerde voor welzijn Sonja Claes, gevolgd door burgemeester Lode Ceyssens van Meeuwen-Gruitrode. De lijstduwerplaats bij de opvolgers werd toegewezen aan Vlaams CD&V-volksvertegenwoordiger Jo Vandeurzen.

Eddy Schuermans, die sedert 1991 onafgebroken in de Kamer en het Vlaams Parlement zetelde, maakte woensdag bekend dat hij geen kandidaat meer is voor een zitje in het Vlaams parlement. Schuermans blijft wel actief voor de CD&V als fractieleider in de Hasseltse gemeenteraad.

CD&V-Limburg maakt zich sterk dat het de volgende verkiezingen een vijfde zetel voor Limburg zal binnenhalen in het Vlaams parlement.

bvb