BRUSSEL - Brussels minister Guy Vanhengel trekt op 13 juni de VLD-lijst voor het Brussels parlement. Vlaams en Brussels parlementslid Sven Gatz doet hetzelfde, maar dan voor het Vlaams parlement. Dat heeft het gewestelijk bestuur van de Brusselse VLD maandagavond beslist.

De VLD heeft in het Brussels parlement momenteel twee zetels en hoopt dat aantal te verdubbelen. Het aantal Vlaamse zetels in Brussel stijgt na het Lombardakkoord immers van 11 naar 17.

Huidig Brussels parlementslid Jean-Luc Vanraes staat op de tweede plaats. Hij wordt gevolgd door Carla Dejonghe uit Sint-Pieters-Woluwe en schepen van Financiën van Ganshoren en directeur in het Vlaams parlement René Coppens, die ook eerste opvolger is.

De Brusselse lijst voor het Vlaams parlement wordt getrokken door Sven Gatz. Khadija Zamouri staat tweede. Lijstduwer bij de effectieven is gewezen Brussels schepen Manu De Rons.

Zowel voor het Brussels als het Vlaams parlement is de plaats van lijstduwer bij de opvolgers nog open. Die is normaal gezien voorbehouden voor Annemie Neyts, de Brusselse VLD-politica bij uitstek. Neyts wil echter voorlopig niet ingaan op het aanbod. Indien het definitieve antwoord "neen" wordt, moeten Vanhengel en Gatz op zoek gaan naar andere Brusselse prominenten "die een belangeloze steun aan de VLD in Brussel" willen geven.

bvb