STOCKHOLM - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS zal worden opgesplitst in drie nationale eenheden: een Zweedse, een Deense en een Noorse. Een vierde afdeling zal verantwoordelijk worden voor de internationale vluchten. Er komen voorts verlagingen op de loonkosten. Dat laat de SAS-groep woensdag weten.

Voorts heeft de Raad van Bestuur besloten de Noorse afdeling te laten fusioneren met het lokale filiaal Braathens onder de naam Braathens SAS. In samenspraak met de vakbonden zullen besparingsmaatregelen worden uitgewerkt om de verliezen door de concurrentie van goedkope luchtvaartmaatschappijen en de dalende prijzen van tickets in te perken. Beslissingen over massale ontslagen bleven uit.

De onderhandelingen over inleveringen van de lonen lopen nog verder met de bonden. De maatschappij wil zo 2 miljard Zweedse kronen (220 miljoen euro) besparen. Afgelopen jaar maakte de maatschappij nog 1,5 miljard Zweedse kronen verlies bekend. De prijzen voor vluchten in Scandinavië daalden de afgelopen twee jaar met zo'n 30 pct.