Telindus en Belgacom huwen, maar niet van harte
De knieval van Belgacom betekent dat Ronald Evaert, ceo van Telindus, zijn job behoudt. Foto: © Photo News
De raid van Belgacom op Telindus is gisteren geëindigd in een project van huwelijksverklaring. Maar echt van harte ging het niet.

DE huwelijksintentie is nog voorwaardelijk en hangt af van de afwezigheid van een hoger bod door France Telecom. Dat kan tot en met 4 januari zijn biedprijs van 15,8 euro per aandeel Telindus verhogen tot 5% boven de 16,6 euro die Belgacom biedt.

Het bod van Belgacom loopt tot en met vrijdag 6 januari. De raad van bestuur van Telindus steunt het bod van Belgacom en adviseert de aandeelhouders om op het bod van Belgacom in te gaan. Dit alles onder voorbehoud van afwezigheid van hoger bod. Uiterlijk dinsdag maken de bestuurders van Telindus bekend of ze hun aandelen inbrengen in het Belgisch bod.

De top van Telindus en Belgacom heeft de afgelopen weken en vooral dagen intens onderhandeld over een gemeenschappelijk project. De arrogante overval eind september van Belgacom op Telindus is op de sfeer blijven wegen maar beide partijen kwamen dan toch gisteren al, twee werkdagen vroeger dan verwacht, met een gemeenschappelijk project naar buiten.

Uit die verklaring blijkt dat Belgacom een aantal toegevingen doet waardoor het de drempel verhoogt voor France Telecom om Telindus in te lijven. De schrik van Belgacom om een grote concurrent ,,en force'' op de eigen thuismarkt te zien doorbreken, zat er diep in.

Opvallend is dat Ronald Everaert, de ceo van Telindus, niet alleen op post blijft maar ook in het directiecomité van Belgacom wordt opgenomen. Jan Steyaert blijft dan weer voorzitter van Telindus. Er komt een Nederlandse stichting die zal waken over de identiteit, merk, cultuur en waarden van Telindus die als afzonderlijke juridische entiteit blijft bestaan. Telindus wordt het IT-vehikel van Belgacom wat betekent dat Belgacom met zijn vakbonden zal moeten onderhandelen om op termijn de eigen netwerkintegratiediensten samen te voegen met Telindus. De merknaam Telindus blijft nog minstens vijf jaar bestaan. De zetel en of andere belangrijke locaties blijven in die periode behouden.

Belgacom zal de buitenlandse activiteiten van Telindus in de 24 maanden na het aflopen van het bod niet herstructureren tenzij het initiatief van Telindus zelf komt. De Mobistar-aandelen of de opbrengst ervan, blijven nog twee jaar bij Telindus en zullen in principe aangewend worden voor overnames door Telindus. Belgacom gaat er ook alles aan doen om de bestaande partnerships van Telindus intact te houden en belooft een specifiek beschot in te bouwen voor alternatieve operatoren.

Met zijn toegevingen denkt Belgacom dat het voor France Telecom lastiger wordt om Telindus over te nemen. Belgacom belooft in essentie de structuur van Telindus te behouden. Als France Telcom dit wil evenaren, kan het bijvoorbeeld Telindus niet integreren in zijn eigen netwerkdochter Equant. De Nederlandse Stichting botst eveneens met de Franse cultuur. Ondanks de toegevingen, blijft de sfeer bij Telindus zuurtjes. De overval heeft sporen achtergelaten.