De Britse premier Tony Blair wil de geschiedenis in gaan als de redder van Afrika. Een schuldkwijtschelding voor 18 landen en extra ontwikkelingsgeld sleepte hij vóór de top al uit de brand. Krijgt hij de G8 verder dan dat? Voor de strijd tegen klimaatsverandering heeft hij ,,schone energie'' hoog op de agenda staan.,,Ik krijg de belastingbetaler niet uitgelegd dat we geld geven aan corrupte landen'', zei de Amerikaanse president George Bush gisteren. Bush profileert zich graag als vriend van Afrika, maar maakt dat niet altijd hard in dollars. Hij zei gisteren ook dat de opwarming van de aarde ,,mee door de mens is veroorzaakt'', maar aanvaardt alleen vrijwillige maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

De Duitse kanselier Gerhard Schröder zit met binnenlandse politieke muizenissen en is geen hoofdrolspeler op deze top. ,,Naar hun oproep (van Live 8, red.) '', zei hij gisteren, ,,moet geluisterd worden.'' Hij wil meer ontwikkelingsgeld geven, maar de Afrikanen moeten ook hun instellingen verstevigen. Hij houdt vast aan bindende afspraken over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De Franse president Jacques Chirac zal niet goed geluimd zijn, nu Parijs de strijd om de Olympische Spelen in 2012 verloor van Londen. Hij wil dat de top verder gaat dan schuldkwijtschelding en hulp, en dat aan andere bronnen van financiering gedacht wordt. Zoals zijn plan voor een taks op vliegtuigtickets. Voor 2013 wil hij niet praten over de Europese landbouwsubsidies die arme landen hinderen. Hij wil een verwijzing naar Kyoto in de verklaring.