LONDEN - De Britse openbare omroep BBC heeft gisteren zelfkritisch, vernietigend programma uitgezonden over de zaak-Kelly. David Kelly is de Britse wapendeskundige die vorig jaar zelfmoord pleegde.

David Kelly was een wapendeskundige die voor het Britse ministerie van Defensie werkte. Hij bleek de bron te zijn van een BBC-reportage die de regering-Blair ervan beschuldigde de dreiging van de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein te hebben overdreven. De entourage van de premier - of volgens sommigen zelfs Blair zelf - liet de naam van Kelly lekken naar de media.

Het onderzoeksrapport van de Britse rechter Hutton naar de omstandigheden waarin de Britse wapenexpert David Kelly zelfmoord pleegde, wordt volgende week woensdag openbaar gemaakt.

Een week voor het rapport uitkomt, keek de BBC in eigen boezem in een anderhalf uur durend programma over de zaak. Onder meer BBC-journalist Andrew Gilligan, die Kelly discreet had geïnterviewd, kwam woensdagavond in het oog van de storm terecht. De journalist baseerde zich op Kelly als anonieme bron om tijdens een uitzending van de BBC uit de doeken te doen dat Downing Street de dreiging van de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein had overdreven.

In de uitzending raakte bekend dat Gilligan in het verleden al eens streng op de vingers was getikt voor zijn onvoorzichtig woordgebruik. Ook de directie en de hoofdredacteurs van de Britse omroep werden verantwoordelijk gesteld omdat ze niet de tijd hadden genomen om de nota's van de journalist, die hij had genomen toen hij Kelly in mei 2003 had ontmoet, te verifiëren. ,,De directeur-generaal en zijn hogere kaderleden hebben een riskante gok genomen in een zeer delicate kwestie'', aldus John Ware, een doorwinterd BBC-journalist.