HELSINKI/BRUSSEL - Zowel Nokia als Siemens, de twee grootste Europese fabrikanten van gsm's en apparatuur voor mobiele telefonie, konden het voorbije jaar profiteren van de groei in de gsm-markt.

De winst van Nokia groeide in 2003 met 9 procent tot 5,34 miljard euro. Daar tegenover staat dat de omzet wegens de goedkope dollar met 2 procent daalde tot 29,4 miljard euro.

Siemens, waar het boekjaar op 1 oktober van start gaat, zag de afgelopen drie maanden zijn winst met 39 procent stijgen tot 726 miljoen euro. De omzet zakte eveneens als gevolg van de zwakke dollar met 3 procent tot 18,3 miljard euro.

,,2003 was een recordjaar voor de gsm-idustrie'', stelde Nokia-topman Jorma Ollila. Wereldwijd werden 16 procent meer gsm's verkocht tot 471 miljoen stuks in totaal.

Nokia kon zijn marktaandeel licht doen stijgen, tot meer dan 38 procent. Streefdoel blijft een marktaandeel van minstens 40 procent. Siemens, de nummer twee in Europa, maakte een stevige inhaalbeweging: in het laatste kwartaal verkocht het Duitse bedrijf 38 procent meer gsm's dan in dezelfde periode een jaar eerder, een record.

,,2004 wordt het jaar worden van de volledige commerciële doorbraak van de UMTS-toestellen'', denkt Ollila. UMTS is telefonie van de derde generatie, waarbij je met een mobiele telefoon onder meer op het internet kan surfen. Nokia verwacht dat het de eerste drie maanden 7 procent meer gaat verkopen dan in dezelfde periode vorig jaar, het hoogste groeicijfer in drie jaar.

Siemens gaat uit van een winstgroei met minstens 10 procent in 2004.