MONACO - De Italiaanse politie heeft vandaag huiszoekingen gehouden in de gebouwen van het rating-agentschap Standard and Poor's in Milaan. Dat gebeurde in het kader van het onderzoek bij de Italiaanse zuivelgigant Parmalat. Dat meldden juridische bronnen vandaag. Het rating agency heeft de huiszoeking echter niet bevestigd.

Standard and Poor's was totnogtoe buiten schot gebleven in het onderzoek naar het Parmalat-schandaal. Gisteren doorzocht de politie de Milanese gebouwen van de bank Morgan Stanley en een filiaal van Banca Intesa, de grootste bank van Italië. Eerder waren er ook al huiszoekingen bij verschillende andere banken, waaronder de Bank of America. Totnogtoe werd geen enkele bank of ratingbureau aansprakelijk gesteld.

Vandaag raakte ook bekend dat Calisto Tanzi, stichter en oud-directeur van de Italiaanse voedingsgigant Parmalat, een rekening had in Monaco waarop naar schatting 1,5 miljard euro stond. Dat maakte de Italiaanse krant Corriere della Serra bekend.

Tanzi zou de rekening geopend hebben op naam van een notaris uit Monaco, wiens identiteit niet vrijgegeven werd door het Italiaanse gerecht. Het is illegaal om een rekening te openen op naam van een ander, omdat de klant fysiek aanwezig moet zijn bij de opening van de rekening, zo meldt de Monegaskische Vereniging van Banken (AMB). Het systeem om een andere naam te gebruiken, wordt evenwel vaker gebruikt in corrupte circuits omdat de beschuldigden dan kunnen ontkennen dat ze buitenlandse rekeningen bezitten. Ook Tanzi beweerde nooit een rekening in Monaco te hebben gehad.

Nog volgens de Corriere della Serra zou de Italiaanse financiële politie Guarda di Finanza ten huize Tanzi een overschrijvingsorder gevonden hebben van 2 miljoen euro ten gunste van het Monegaskische filiaal van Crédit Suisse. ,,Het order was effectief uitgeschreven maar het geld was nog niet op de rekening overgeschreven'', zo citeert de krant een Monegaskische bron.

De huidige bedrijfsleider van Parmalat, Enrico Bondi, stelt zijn reddingsplan voor de zuivelgroep, dat voorzien was voor eind januari, uit. Midden december maakte Bondi bekend dat er tegen eind januari een oplossing voor Parmalat uit de bus zou komen. Dat was echter voor de affaire losbarstte.

De voormalige directie van het bedrijf zit ondertussen in de cel wegens vervalsing en verduistering en de politie stelde al verschillende onderzoeken in. Het bedrijf is tevens insolvent verklaard. Een nieuwe datum voor het rapport van Bondi is nog niet bekend, mogelijk zou het pas in februari of maart verschijnen. Bondi zal dan ook de financiële situatie met de goedgekeurde rekeningen van de groep toelichten.