WASHINGTON - Senator John Kerry, die eergisteren de presidentiële voorverkiezingen in de kleine staat Iowa heeft gewonnen, is nu ook topfavoriet voor de primaries dinsdag in de staat New Hampshire. Dat blijkt uit twee opiniepeilingen.

Volgens een enquête van de Boston Globe vindt 31 procent van de ondervraagden dat Kerry de meest geschikte Democratische kandidaat is om het op 2 november tegen de Republikeinse president George W. Bush op te nemen. Tweede is Howard Dean, die goed is voor 21 procent. Tot vorige week liep de oud-gouverneur van Vermont voorop in alle polls.

Oud-generaal Wesley Clark, die in Iowa niet opkwam, zou 16 procent krijgen, senator John Edwards elf procent. Joe Lieberman, die ook niet opkwam in Iowa, zou slechts vier procent van de stemmen krijgen. De peiling dateert van gisteren en eergisteren, er deden 400 kiezers aan mee. De foutenmarge bedraagt ongeveer vijf procent.

Tweede peiling

Een peiling van de Boston Herald, afgenomen bij 501 kiezers en met een foutenmarge van 4,4 procent, gaf een zelfde beeld.

Bij de primaries van New Hampshire gaat het om echte verkiezingen, in Iowa waren het partijbijeenkomsten waarbij men publiekelijk zijn voorkeur moest bekendmaken.

Traditioneel betekenen Iowa en New Hampshire al het eindpunt voor enkele kandidaten. Bij de Democraten zijn er nog zeven in de race, bij de Republikeinen heeft George W. Bush geen tegenstrevers.