MOSKOU - De Russische kiesraad heeft vandaag geweigerd de voormalige voorzitter van de Centrale-Bank Viktor Gerasjtsjenko te registreren als presidentskandidaat. Volgens de raad had Gerasjtsjenko bij zijn aanvraag twee miljoen handtekeningen moeten voegen, omdat hij niet door een partij is voorgedragen.

De oud-topbankier bestrijdt dat. Hij wijst erop dat hij de steun heeft van een van de partijen die tot het populistisch-nationalistische blok Moederland behoren, dat bij de afgelopen verkiezingen 9 procent van de stemmen behaalde. Volgens de kiesraad vervalt de plicht om handtekeningen in te leveren alleen als het volledige blok zich achter Gerasjtsjenko opstelt.

De raad accepteerde tot nu toe alleen de aanmelding van de communistische kandidaat Nikolai Charitonov en de liberaal-democratische Oleg Malisjkin. De huidige president Vladimir Poetin moet zijn registratiedocumenten nog inleveren. De belangrijkste liberale kandidaat, de door het olieconcern Yukos gesteunde Irina Chakamada, probeert momenteel twee miljoen handtekeningen te verzamelen.