Formule 1 in vizier van Aziatische mega-groep
Foto: epa
LONDEN (reuters, eigen berichtgeving) - Het Aziatische industriële conglomeraat Hutchison Whampoa heeft het Formule 1-autocircus in het vizier. Volgens de Britse zondagskrant The Sunday Telegraph bereidt de groep, die opereert vanuit Hongkong, een bod van 1 miljard dollar voor.

Bankiers die dicht bij de onderhandelingen tussen Hutchison Whampoa en de huidige Formule 1-eigenaar, Bernie Ecclestone staan, stellen dat de Aziatische megagroep het autocircus van de snelle bolides ,,wil toevoegen aan haar mediarijk''. De mediadochter van Hutchison Whampoa heet Tom Group. Het conglomeraat zou heel wat toekomst zien voor Formule 1 in Azië, wordt er nog aan toegevoegd.

Drie banken - JP Morgan, BayernLB en Lehman Brothers - die samen een belang hebben van 75 procent in de Formule 1 zouden alvast aan de kar duwen om alles te verkopen aan Hutchison Whampoa.

Het conglomeraat uit Hongkong is een van de machtigste Aziatische industriële groepen. Wereldwijd telt het 200.000 werknemers. Het is actief in de havenoverslag, in elektriciteitsproductie, in telecom, in vastgoed- en hotelbeheer en in distributie. Zijn macht beperkt zich overigens niet tot Azië. Hutchison Whampoa speelde en speelt in Europa een vooraanstaande rol in de telecomsector en de uitbating van containerterminals. Zo controleert het in de haven van Rotterdam de ECT-terminal, een van de allergrootste containerterminals ter wereld en in Engeland de havens van Felixstowe en Thamesport.

Het conglomeraat wordt geleid door Li Ka-Shing, een van de meest legendarische tycoons die Hongkong rijk is. Hij moest van nul beginnen. In 1950, op zijn twaalfde, moest hij gaan werken. Zijn eerste baan was plastic bloemen verkopen.

(pse)