-  Geld
-  Auto
-  Veiligheid
-  Gezondheid
-  HuisWe staan er vaak van versteld hoe onbezonnen sommige mensen op reis vertrekken. Maar waar maken wij ons toch druk over? Al jarenlang zien we mensen verbaasd opkijken als we informeren naar zoiets elementairs als een reisverzekering . Zolang er niets gebeurt, zijn wij de zeurpiet, de doemdenker. Maar als het mis gaat, ja dan...

Daarom sprokkelden we de jongste weken wat nuttige tips bijeen. Ze zijn niet alleen nuttig voor automobilisten. Sommige ervan kunnen ook andere reizigers aanbelangen. Wie er zich doorheen worstelt, bespaart zichzelf mogelijk heel wat miserie en vermindert de kans dat zijn vakantie domweg verknoeid wordt.

En ja, als je nu nog moet beginnen hollen voor een internationaal rijbewijs en/of visum, ben je waarschijnlijk al te laat. Als ook de reispas nog ontbreekt, kies je beter snel een andere bestemming.

Geld

Controleer de vervaldatum van je bankkaarten en ga na of je de geheime code(s) nog kent. Vergeet ook niet de telefoonnummers mee te nemen van de organisaties waar je gestolen kaarten kunt laten blokkeren en waar je zo nodig nieuwe kaarten kunt aanvragen.

Draag niet te veel contant geld op zak. Laat een deel achter op een veilige plek. Loop niet met je geld te koop. Vooral in landen waar de gemiddelde levensstandaard een stuk lager ligt dan bij ons worden toeristen vaak voor wandelende geldmachines aangezien.

Meneer, steek uw portefeuille nooit in uw achterzak. Denk vooral niet dat u het meteen zult voelen als iemand probeert ermee vandoor te gaan. Mevrouw, draag uw handtas langs de kant waar uw partner of vriendin loopt.

Op bestemmingen met hoge criminaliteit kan een tweede portefeuille nuttig zijn. Stop er enkele tientallen euro in en geef die af als je overvallen wordt. Zo beperk je niet alleen het financiële risico, maar zorg je er ook voor dat je niet meteen ook al je papieren en bankkaarten kwijt bent.

Ga na door welke landen je reist en neem voor elk ervan wat deviezen mee. Dankzij de euro is die klus voor alle ons omringende landen al een paar jaar weggevallen. Probeer ook uit te maken in welke landen je zult tanken en hou daarmee rekening als je buitenlands geld bestelt. Je kunt natuurlijk ook betalen met je kredietkaart, maar controleer dan of die vlot aanvaard wordt in de landen die je doorkruist.

Auto

Maak twee sets kopieën van je autodocumenten, je rijbewijs en je contract met de reisverzekeraar. Bezorg een setje aan een betrouwbare kennis die je tijdens je vakantie telefonisch kunt bereiken en steek een tweede set op zak (bewaar die zoveel mogelijk buiten de wagen). In geval van diefstal heb je dan twee mogelijkheden om de politie details te geven over je auto.

Ga na of je wagen niet aan onderhoud toe is. Hou daarbij rekening met het aantal kilometer dat je denkt af te leggen tijdens je vakantie. Controleer in elk geval het oliepeil, de vloeistof in de ruitensproeiers en de bandendruk (hou rekening met de extra belasting op reis).

Stapel je bagage zo in je auto dat ze bij een ongeval niet in je nek kan belanden. Zorg er ook voor dat ze niet rammelt. Niets is zo irriterend - en dus vermoeiend - als een strandstoel en een parasolstang die bij de minste hobbel in de weg tegen elkaar tikken.

Vergeet niet dat tanken langs de autoweg meestal een stuk duurder uitvalt dan even verderop. Als je de snelweg toch moet verlaten, of als de files te lang worden, kun je in Frankrijk bijvoorbeeld al gauw tot 10 eurocent per liter besparen door aan een super- of hypermarkt te tanken. Probeer zoveel mogelijk zelf te tanken en let erop dat de meter op nul staat als je de pomp niet zelf mag bedienen.

Veiligheid

En doe alsjeblieft de gordels om, ook achteraan, ook bij kinderen. Ze zijn niet alleen levensreddend voor de betrokkene zelf, maar ook voor de inzittenden vooraan. Achterpassagiers worden bij een aanrijding tegen autowegsnelheid naar voren geslingerd met een kracht die overeenkomt met 40 keer hun gewicht. Een kind van 30 kilo belandt dan in je nek met een gewicht van 1,2 ton. Geen stoel of hoofdsteun houdt zoiets tegen. Vergeet dus ook maar dat je een kind dat op je schoot zit, bij een aanrijding kunt opvangen. Bij een ongeval wordt het kind gewoon verpletterd tussen jouw gewicht en de gordel.

Stel ook de hoofdsteunen goed af. En nogmaals: vergeet de kinderen niet. Zet ze desnoods op een aangepast zitje zodat de gordel niet in hun nek snijdt, en de hoofdsteun correct kan worden ingesteld. Zo dicht mogelijk bij het hoofd, met de bovenste rand op kruinhoogte. Een nekslag bij een aanrijding, zelfs een lichte, betekent maar al te vaak verder leven met chronische hoofd- en nekpijn, migraine, concentratieproblemen, of dat alles samen.

Gezondheid

Stel een huisapotheek samen met middeltjes tegen de meest voorkomende reisongemakken (zonnebrand, insectensteken, buikloop, hoofdpijn, pleisters, ontsmettingsmiddel...). Vergeet je inentingsbewijzen niet, neem reservevoorschriften mee voor medicijnen die je moet nemen en stop een officieel kaartje in je portefeuille met daarop je bloedgroep en eventuele allergieën waaraan je lijdt.

Sluit een reisverzekering af en informeer tijdig bij je ziekenfonds of je andere documenten dan je SIS-kaart moet meenemen.

Huis

Waarschuw de politie dat je afwezig bent en vraag wat extra aandacht voor je huis. Spreek met buren of kennissen af dat je brievenbus regelmatig geleegd wordt en dat andere uiterlijke tekenen van afwezigheid verwijderd worden. Stop je waardevolle voorwerpen zoveel mogelijk in je bankkluis.

(lc)Card Stop, tel. +32-70-344. 344.