BRUSSEL (reuters, dpa) - Na vijf mindere maanden leeft de West-Europese automarkt op. In juni werden in West-Europa 1,47 miljoen nieuwe personenwagens geregistreerd. Dat is een stijging van 4,5 procent tegenover vorig jaar. Dat meldt de Duitse automobielorganisatie Verband der Automobilindustrie.

Tijdens de eerste jaarhelft liep de Europese autoverkoop terug. Tussen januari en juni werden in West-Europa 7,8 miljoen wagens verkocht, 0,3 procent minder dan vorig jaar.

Als hoofdreden voor de stijging in juni verwijst de VDA naar de inhaalbeweging van Italië en Duitsland. Vooral de Italiaanse markt was erg sterk. Door een werkonderbreking in de transportsector in mei kende de verkoop een terugloop. Maar in juni klom de autoverkoop 18 procent.

De Duitse verkoop ging 8,2 procent vooruit tot 336.629 wagens in juni. Volkswagen, Europa's grootste autoproducent, voerde in van maart tot juni felle actie om de Duitse automobilisten aan te zetten een nieuwe wagen te kopen.

In België werden 13,1 procent meer auto's verkocht, in Frankrijk steeg de verkoop 2,6 procent. In Groot-Brittannië liep de verkoop dan weer met 4,8 procent terug tot 227.623 auto's.