Roy Edward Disney (75) is het laatste lid van de Disney-familie dat nog actief is in de Walt Disney Company. Als zoon van Roy Oliver Disney, de oudere broer van Walt en medestichter van de amusementsgroep, bracht hij in zijn jeugd veel tijd door tussen de tekenaars in de animatiestudio's. In een interview met The New York Times Magazine beweerde hij zelfs ooit dat hij daar af en toe werd uitgelachen als ,,Walts idiote neefje'', en dat hij model stond voor de figuur van Goofy. Of dat zo is, valt moeilijk uit te maken. Wat wel vaststaat, is dat er enige fysieke gelijkenis is met zijn oom Walt.

De liefde voor de tekenfilm zou Roy zijn hele leven bij blijven. Zijn verzet tegen Michael Eisner - die hij ironisch genoeg in 1984 mee in het zadel hielp - was dan ook vooral ingegeven door de overtuiging dat Walt Disney onder Eisner ,,zijn ziel'' was kwijtgeraakt.

Roy begon zijn carrière bij Walt Disney in 1951, en zou er twintig jaar lang actief blijven als producer en regisseur. Zijn favoriete project was de film Fantasia 2000, het vervolg op de tekenfilm Fantasia uit 1940, die de stripfiguurtjes van Disney combineert met klassieke muziek. Walt Disney was altijd al van plan geweest een vervolg te maken op Fantasia, maar is er nooit aan toegekomen. Neef Roy is er bijna tien jaar zoet mee geweest. De film, die uitkwam eind 1999, werd luid toegejuicht door de critici, maar was geen succes aan de kassa.

Nadat hij zijn actieve functies opgaf bij Walt Disney, werd Roy investeerder. Zijn investeringsvehikel Shamrock Holdings, waarin ook Stanley Gold actief is, bezit belangen in media, vastgoed, hotels en technologiebedrijven. Hijzelf en zijn familie - hij heeft vier kinderen en meer dan een dozijn kleinkinderen - hebben voor honderden miljoenen dollars Disney-aandelen in handen, en Forbes raamt zijn fortuin op 1 miljard dollar.

Roy Disney is ook een fervent zeiler. Hij bezit een huis in Ierland, en naar verluidt een Boeing 737 om hem daar naartoe te vliegen.

(kdr)