BRUSSEL - In ongezouten bewoordingen heeft de Europese Commissie gisteren de aanval ingezet tegen de te hoge mobilofoonkosten. Het grote publiek wordt gewaarschuwd voor mobiel telefoneren vanuit en naar het buitenland. Commissaris Viviane Reding opent in september, na de vakantie dus, een website waarin ze de telefoonmaatschappijen en hun overdreven prijzen te kijk zet voor het publiek.Net zoals ze eerder al deed tegen de overdreven kosten die banken aanrekenden voor overschrijvingen naar andere EU-landen, bindt de Europese Commissie de strijd aan met de telefoonoperatoren die te hoge prijzen aanrekenen voor roaming . Dat is het gebruik van het (de) netwerk(en) van een buitenlandse operator wanneer een abonnee de eigen mobilofoon met het eigen nummer in het buitenland gebruikt. Of naar een ander land belt. De buitenlandse telefoonmaatschappijen rekenen daarvoor kosten aan bij de maatschappij van de abonnee. Die rekent ze dan uiteraard door aan de klant. Maar die kosten zijn in sommige gevallen onverklaarbaar hoog, overdreven zelfs, zegt commissaris voor Telecommunicatie Viviane Reding.

,,De Commissie wil het publiek daarvoor waarschuwen nu het vakantieseizoen van start is gegaan'', zei de woordvoerder van Reding. Hij moest wel toegeven dat de Commissie pas tegen de maand september klaar zal zijn met een website waarop alle roaming -tarieven worden bekendgemaakt. Hoewel ze het niet zo expliciet zegt, mikt de Commissie duidelijk op een name en shame -effect in de hoop dat de tarieven dalen.

De reden waarom de website niet klaar geraakte, is het hoge aantal mogelijke combinaties van operatoren. In elk land zijn er immers meerdere. Telkens moeten alle mogelijke combinaties en onderlinge prijzen in kaart gezet worden.

De Commissie heeft al enkele voorbeelden op een rij gezet. Een Fin die met zijn Fins abonnement vanuit Cyprus naar Finland belt, wordt slechts 58 eurocent aangerekend per (begonnen) minuut. Maar als er met een Poolse simkaart vanuit Malta naar Polen gebeld wordt, loopt de teller tegen 5,10 euro per minuut.

De Commissie kan geen tarieven opleggen maar hoopt dat haar campagne tariefverlagingen oplevert. De nationale regelgevers zijn akkoord.

Ook de eventuele prijsafspraken houdt de Commissie scherp in de gaten. Er lopen al onderzoeken.