ANALYSE. Hoe orkaan olieprijs stuurt
De orkaan Ivan richtte vorig jaar grote vernielingen aan in Florida. Maar ook het oppompen van ruwe olie in de Golf van Mexico viel nagenoeg stil. Foto: © EPA
LONDEN (bloomberg, eigen berichtgeving) - Het orkaanseizoen in de Caribische Golf is een vaste jaarlijkse afspraak voor de oliehandelaren. Zeker sinds vorig jaar toen vooral de orkaan Ivan lelijk huishield op de Caribische eilanden en in de Golf van Mexico. Ivan zorgde er toen voor dat olie door de 50 dollar ging. Het orkaanseizoen is opnieuw aangebroken en meteen ging de prijs van ruwe olie door de grens van zestig dollar. Achteraf gezien bleek het wel vals alarm.

Toen het vrijdagavond duidelijk werd dat de orkaan Dennis het niet gemunt had op de productie-installaties in de Golf van Mexico en de olieraffinaderijen in de Golfstaten, hadden de oliehandelaars geen reden meer om zich zorgen te maken over de aanvoer van olie naar de VS. Vergeleken met de slotnotering van donderdag was de olieprijs in de VS maandagmiddag al 2,5 dollar gedaald tot 58,23 dollar.

Het zijn natuurlijk niet enkel de orkanen die de olieprijs het voorbije jaar zo omhoog hebben gejaagd. Want dan zou de prijs elk jaar sterk stijgen bij de start van het orkaanseizoen. De belangrijkste oorzaak voor de aanhoudende en almaar hoger klimmende olieprijs is de vrees dat de olieproductie wereldwijd niet zou volstaan om het verbruik te dekken. Dat heeft alles te maken met de economisch boom in China. Dat gaat samen met een forse stijging van het olieverbruik.

De algemene teneur is wel dat zelfs een beperkte terugval van de olieproductie ergens in de wereld kan volstaan opdat de bevoorrading niet meer kan worden verzekerd. De orkaan Ivan veroorzaakte vorig jaar in september zo'n terugval. Het oppompen van ruwe olie in de Golf van Mexico viel nagenoeg stil. Dat betekende een verlies van zo'n 9,6 miljoen vaten ruwe olie, of zowat de helft van het dagverbruik van de Verenigde Staten. Het noodweer verplichtte de olieraffinaderijen hun activiteiten in te krimpen. De raffinaderijen langs de hele Golfkust verwerken de helft van alle olie die ingevoerd wordt in de VS. De olieprijs stond vorig jaar na afloop van het orkaanseizoen tien dollar hoger dan voor de komst het begin van het seizoen.

Toen de orkaan Dennis zich vorige week aandiende, begon de herinnering aan Ivan de Verschrikkelijke opnieuw door de hoofden van de olietraders te spoken. De vrees werd nog groter toen Dennis donderdag op zijn weg naar de VS uitgroeide tot een storm van categorie 4. Dat is de op een na hoogste quotering die een storm kan krijgen.

Nadat de oliehandelaars maandenlang in de weer waren geweest om de gevolgen in te schatten van de Chinese economische boom op het olieverbruik, waren plots alle blikken geconcentreerd op de weerkaarten.

De hamvraag was: welke richting kiest Dennis? Vrijdagavond bleek dat de orkaan opeens afboog richting Florida. En daarmee was meteen duidelijk dat de productieplatform in de Golf van Mexico en de raffinaderijen aan de kust van de Golf ontsnapten aan het noodweer. De vrees over een daling van de olieproductie ebde meteen weg. En een vat ruwe olie werd meteen verscheidene dollars goedkoper.

Maar de Ivan-vrees is nooit ver weg. Het orkaanseizoen is nog maar net begonnen. Het wordt dus uitkijken naar de prijs van een vat ruwe olie wanneer een orkaan wel regelrecht afstormt op de olieproductieplatformen in de Golf van Mexico.

(pse)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig