BRUSSEL - Het Antwerpse parket heeft het onderzoek naar de fraude bij het Belgisch-Cypriotische scheepvaartbedrijf ACLN afgerond. Er is op 90 miljoen dollar beslag gelegd, zegt de perswoordvoerster van het parket, Dominique Reyniers. Daarmee bevestigt ze het bericht dat in De Tijd stond.

Het parket vraagt de raadkamer om acht verdachten door te verwijzen naar de rechtbank. Het gaat om de topmannen van ACLN: de Tunesisch-Belgische bedrijfsleider Abderrazak ,,Aldo'' Labiad en de bestuurders Joseph Bisschops en Alex De Ridder. Bij de vijf andere verdachten zijn onder meer een Antwerpse en een Brusselse advocaat en een notaris, die de bestuurders geholpen hebben bij het opzetten van de witwasoperaties.

Toch kan het nog even duren voordat de zaak echt voor de rechter komt. Alle verdachten hebben nu de mogelijkheid om bijkomend onderzoek te vragen. Verwacht wordt ze van die mogelijkheid gebruik zullen maken. Daardoor kunnen er maanden verlopen voordat de zaak daadwerkelijk behandeld kan worden.

In de loop van het onderzoek heeft het Antwerpse parket 45 miljoen dollar in beslag genomen, bevestigt Reyniers. Het grootste deel ervan, 25 miljoen dollar, stond op een bankrekening in Denemarken, nog eens 13 miljoen was gestort op verschillende rekeningen in Monaco en 7 miljoen dollar werd in ons land geblokkeerd. Verder werden een kasteel in Gelrode, dure villa's in Wijnegem, Schilde en Knokke in beslag genomen, net als enkele dure luxewagens.

ACLN, voluit Auto Car Line Navigation, noteerde op de New Yorkse beurs. Via grotendeels verzonnen groeicijfers duwde de bedrijfsleiding de aandelenkoers van het bedrijf omhoog. Ondertussen verkocht het management stiekem zijn aandelen. De bedrijfsleiding werd beschuldigd van witwasserij en beursfraude.

Labiad sloot vorig jaar een schikking af met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. ALCN en Labiad beloofden 27,6 miljoen dollar terug te betalen aan de bedrogen aandeelhouders. De SEC vorderde eerder al eens 60.000 dollar terug van de accountant BDO die optrad als revisor van ACLN.

De tweede bestuurder, de operationeel en financieel directeur van ACLN Joseph Bisschops, is nog steeds voortvluchtig, zegt Reyniers. ,,We hebben hem verschillende keren uitgenodigd om zich te melden.'' Maar tot dusver zonder resultaat. Al voegt de woordvoerster er onmiddellijk aan toe dat de aanwezigheid van Bisschops in de rechtszaal niet vereist is om de zaak te behandelen.

(lej)