Banksys en BCC hebben bevestigd dat de bedrijven in Franse handen overgaan.

Nadat het nieuws de dag voordien al uitlekte ( DS 20 juli ), kwam er donderdag snel witte rook bij Banksys. Het bedrijf bevestigde tijdens een inderhaast bijeengeroepen persconferentie de overname door de Franse groep Atos Origin.

De Fransen nemen zowel Banksys en Bank Card Company (BCC) over. De aankoop is te vergelijken met een groot outsourcingsproject. De Belgische banken hadden de uitbating van Bancontact/Mr Cash eerder al uitbesteed aan Banksys en de aansluiting van de handelaars op het netwerk van Visa en Mastercard aan BCC. Nu gaan de banken een stap verder en besteden ze dit uit aan een Europese speler.

Het overnamebedrag wordt door analisten geschat op ruim 300 miljoen euro of ongeveer eenmaal de omzet en zal volledig betaald worden in cash. Dat betekent dat de vier hoofdaandeelhouders van Banksys - Fortis, Dexia, KBC en ING - straks een mooie financiële bonus mogen opstrijken.

De twee betaaloperatoren worden geïntegreerd als het Benelux-filiaal van Atos Worldline, de afdeling die gespecialiseerd is in elektronische betaaltransacties.

,,Daarmee creëren we de grootste Europese maatschappij in de wereld van de betaalmiddelen", aldus Bernard Bourigeaud, directievoorzitter van Atos Origin.

De gezamenlijke omzet van Atos Wordline en Banksys/BCC wordt geschat op 648 miljoen euro.

Volgens de topman van Atos Origin zullen er geen negatieve sociale gevolgen zijn voor het personeel van de nieuwe entiteit, die nu in totaal ongeveer 3.800 werknemers zal tellen.

Atos Origin, een van de grootste informatiebeheerders van Europa, wil naar eigen zeggen marktleider worden in de nieuwe, eengemaakte Europese markt voor betaalmiddelen. De aankoop van Banksys is slechts een springplank voor nieuwe overnames.

(nta)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig