BRUSSEL (belga) - Europees lijsttrekker Mia De Vits van de Sp.a heeft er gisteren in het Vrt-programma ,,De Zevende Dag'' mee gedreigd de Europese grondwet af te wijzen indien er verder aan de sociale bepalingen van het document wordt geraakt. Zonder hem met naam te noemen, waarschuwde De Vits premier Guy Verhofstadt ervoor om, in ruil voor een Europese job, geen toegevingen meer te doen.

,,Voor ons,'' aldus De Vits, ,,is de tekst van de Conventie het absolute minimum en als er nog meer in het document gesnoeid wordt, hoeft het voor ons niet meer''. In dat geval dreigde De Vits ermee het vetorecht boven te halen. Vooral dat laatste dreigement was bevreemdend, want alleen de Belgische regering heeft in deze een vetorecht.

Ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) diende De Vits van repliek. Hij beschuldigde haar van ,,mistspuiterij'' en vroeg zich af of de Sp.a alles wat momenteel bereikt was op het spel wou zetten. Volgens Dehaene is de Europese grondwet de meest sociale grondwet die men zich kan voorstellen

Tussen Dehaene en De Vits kwam het herhaaldelijk tot aanvaringen. Het werd zelfs bitsig toen de dienstenrichtlijn van Commissaris Frits Bolkestein aan bod kwam en Dehaene De Vits in haar ,,sacoche'' deed duiken. Verder zei Dehaene dat het Europees parlement beter georganiseerd is dan het Belgische en dat hij er bijgevolg beter zal kunnen functioneren.

Het is niet de eerste keer dat de SP.A stelt dat de Conventietekst het minimum minimorum is dat de partij kan aanvaarden. De Vits zei het alleen iets harder, maar tegelijkertijd beperkte ze de draagwijdte van haar beoordeling. Ze liet er geen twijfel over bestaan dat ze alleen de sociale bepalingen van het verdrag viseert. De onderhandelingen over het grondwettelijk verdrag worden op de Brusselse top van 17 en 18 juni afgerond. De punten waarover momenteel nog onderhandeld wordt, situeren zich echter niet in de sociale sector.

Bladzijde 47: De nieuwste schijnkandidaat.