BERLIJN - De overname van Mannesmann door het Britse telecomconcern Vodafone dreigt de Duitse belastingbetalers zowat vijftig miljard euro te kosten. Dat is namelijk het bedrag waarmee de groep haar Duitse belastingfactuur wil verminderen. Het ministerie van Financiën in Berlijn noemde de zaak ,,bevreemdend'' en kondigde een diepgaand juridisch onderzoek aan.

TWEE Duitse kranten meldden zaterdag dat Vodafone GmbH, het Duitse filiaal van het telecombedrijf, bij de fiscale administratie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Düsseldorf een aangifte had ingediend waarin het voor 50 miljard euro afschrijvingen doorvoert. Dit zou de onderneming een verregaande besparing opleveren. Ze zou gedurende decennia ook geen belastingen meer hoeven te betalen. De informatie kwam volgens de kranten van niet bij name genoemde leden van de Aufsichtsrat van Vodafone GmbH.

De voorzitter van het directiecomité van het Duitse filiaal bevestigde dat er gedeeltelijke waarde-afschrijvingen zijn doorgevoerd, maar wilde geen commentaar geven op de genoemde 50 miljard euro. Hij noemde het een ,,heel normaal proces''.

Gedeeltelijke waarde-afschrijvingen zijn volgens het Duitse belastingrecht mogelijk wanneer de waarde van een balanspost duurzaam onder het bedrag daalt waarvoor hij in de boeken ingeschreven staat.

Tijdens de jaarwisseling 1999/2000 verwierf Vodafone na een verbeten overnamestrijd de controle over Mannesmann. Het betaalde er ongeveer 200 miljard euro voor - niet in contanten maar in eigen aandelen. Nadien daalden de Vodafone-aandelen - zoals alle telecomwaarden - erg sterk. Die waardevermindering wil Vodafone nu fiscaal in rekening brengen.

Volgens diverse Duitse politici mag deze ,,rooftocht'' niet doorgaan.

(jb)