BUKAVU - Een aanval op twee vrachtwagens van de Verenigde Naties in het oosten van Congo heeft zondag aan twee Zuid-Afrikaanse vredessoldaten het leven gekost. Negen Zuid-Afrikaanse soldaten raakten gewond. Dat hebben de VN bekendgemaakt. Volgens lokale inwoners werd het VN-konvooi beschoten door rebellen uit het buurland Rwanda.

De vrachtwagens werden onder vuur genomen in Rugari. Ze waren op weg om berichten over een aanval op een personenauto na te trekken, aldus VN-woordvoerster Jacqueline Chenard. Rugari ligt veertig kilometer ten noorden van Goma, de grootste stad in het oosten van Congo. Er zaten dertig VN-soldaten in de vrachtwagens. Ze schoten wel terug, maar gingen de aanvallers niet achterna, zei Chenard.

In Congo is een 10.800 man sterke VN-vredesmacht gelegerd, die de uitvoering van vredesakkoorden die een jaar geleden na vijf jaar officieel een eind maakten aan een burgeroorlog in het land mogelijk moet maken. De meeste vredessoldaten zijn in het oosten en noordoosten van het land gelegerd, waar rivaliserende stammen nog altijd met elkaar vechten en ook rebellen uit het buurland Rwanda actief zijn.