BAGHDAD (reuters) - Irak zal einde dit jaar opnieuw 3 miljoen vaten olie per dag kunnen oppompen, evenveel als voor de tweede golfoorlog. Dat zei de Iraakse minister van Olie, Thamir Ghadhban, gisteren op een persconferentie.

Op zijn eerste persconferentie sinds hij vorige week minister werd, maakte Ghadhban meteen duidelijk dat Irak geen voorstander is van een excessief hoge olieprijs, ondanks de 120 miljard dollar (98 miljard euro) buitenlandse schuld van het land. Voor de minister zijn momenteel vooral de relaties met de verbruikende landen prioritair.

Nu de Iraakse olieproductie opnieuw in de buurt komt van de niveau's van enkele jaren geleden, zal de Organisatie van Olie Producerende Landen het land allicht opnieuw een productiequotum opleggen. Dat is niet meer gebeurd sinds 1990, het jaar waarin Irak Koeweit bezette en de eerste Golfoorlog werd uitgevochten. Voordien was het quotum vastgesteld op 3,14 miljoen vaten.

Voorlopig volstaat de Iraakse olieproductie echter nog niet om in de eigen behoeften te voorzien. Er zijn niet alleen aanslagen op de pijpleidingen die de olie moeten transporteren, maar bovendien is het binnenlands verbruik de jongste maanden sterk gestegen. Er werden vooral veel auto's ingevoerd die het verbruik de hoogte injagen.

De internationale olie-industrie houdt niet alleen de Iraakse olieproductie, maar ook de ontwikkeling van nieuwe olievelden nauwlettend in de gaten. Afgezien van Saoedi-Arabië heeft geen enkel land ter wereld meer oliereserves dan Irak.

Onder welke voorwaarden buitenlandse oliemaatschappijen kunnen meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe velden is volgens minister Ghadhban een kwestie voor de nieuwe regering die normaal in januari volgend jaar wordt verkozen, ,,maar ik hoop dat het niet lang meer duurt voor we op een vriendschappelijke manier kunnen samenwerken.''