De voltallige directie van de failliete Boelwerf in Temse verschijnt vandaag voor de rechter. Ze staan, samen met twee directieleden van de gewestelijke investeringsmaatschappij Gimvindus, terecht voor fraude met Europese subsidies. Die wordt op miljoenen euro geschat. Met fictieve facturen voor de herscholing van Boelarbeiders zouden ze de EU hebben opgelicht.

Het was gewezen vakbondsman Rene Stroobant die enkele jaren geleden bij het faillissement van de scheepswerf in de boekhouding de fraude ontdekte en het parket inlichtte. De directie van de Boelwerf betaalde aan Globe Trading International voor vele miljoenen euro facturen om de arbeiders van de scheepswerf herscholing te geven.

Maar Stroobant ontdekte dat die arbeiders in werkelijkheid slechts enkele uren opleiding kregen op de werf zelf. ,,Sommigen kregen zelfs helemaal geen opleiding en één van de arbeiders die op de lijst stond, was zelfs al overleden'', zegt de gewezen vakbondsman.

Hij zal zich vandaag, samen met enkele arbeiders van de werf, burgerlijke partij stellen. Volgens Rene Stroobant betaalde Globe Trading International na aftrek van een ruime commissie de facturen terug aan de scheepswerf. Zo kwamen miljoenen euro subsidies opnieuw in de kas van de Boelwerf terecht.

Ook de directieleden Roger Maleve en Phillipe De Moor van Gimvindus zouden van de fraude op de hoogte zijn geweest en op die manier de lening die ze aan de Boelwerf toestonden, hebben terugbetaald gekregen. Ze moeten zich daarvoor vandaag verantwoorden voor de correctionele rechtbank, samen met Bart Nuijten, Bertrand Janssens en de top van de gewezen Boelwerfdirectie.

(dbs)