BRUSSEL - Europees lijsttrekker Mia De Vits (SP.A) heeft zondag tijdens het VRT-programma "De Zevende Dag" nog eens gedreigd de Europese grondwet af te wijzen indien er verder aan de sociale bepalingen van het document wordt geraakt. Zonder hem met naam te noemen, waarschuwde De Vits premier Guy Verhofstadt ervoor om, in ruil voor een Europese job, geen verdere toegevingen te doen. De socialistische lijsttrekker liet uitschijnen dat ze op dit punt verontrustende signalen kreeg.

,,Voor ons is de tekst van de Conventie het absolute minimum en als er nog meer in het document gesnoeid wordt, hoeft het voor ons niet meer", zegt De Vits. Ze dreigde ermee het vetorecht boven te halen. Vooral dat laatste dreigement was bevreemdend, want alleen de Belgische regering heeft in deze een vetorecht.

Jean-Luc Dehaene (CD&V) diende De Vits van repliek. Hij beschuldigde haar van ,,mistspuiterij" en vroeg zich bezorgd af of de SP.A alles wat momenteel bereikt was op het spel wou zetten. Volgens Dehaene is de Europese grondwet de meest sociale grondwet die men zich kan voorstellen. Althans wat de doelstellingen betreft.