PARIJS - Het Franse Cofidis, waarvan de wielerploeg het onderwerp is van een onderzoek naar een dopinghandel, heeft aangekondigd dat de ploeg zondag niet start in Parijs-Roubaix. Voor onbepaalde tijd wordt de ploeg ook uit andere wedstrijden teruggetrokken. ,,Cofidis heeft beslist zichzelf de tijd en de middelen te schenken om duidelijkheid te scheppen'', deelde de ploeg mee.
De dokter van de Franse wielerploeg, Jean-Jacques Menuet, zou schuldig zijn in de dopingzaak rond Cofidis. Dat blijkt uit de proces-verbalen van de hoorzittingen die vandaag in de Franse sportkrant L'Equipe gepubliceerd werden. Ondertussen is de Poolse verzorgen van de ploeg, Boguslaw Madejak, vrijgelaten.

Menuet wordt rechtstreeks beschuldigd door Philippe Gaumont, de renner die zelf in staat van beschuldiging is gesteld en ondertussen door de Franse ploeg ontslagen werd. ,,Menuets werkwijze bestond erin nooit zelf illegale producten voor te schrijven, maar als je er zelf met hem naar toe ging, gaf hij je raad en was hij bereid ze je toe te dienen'', aldus de ex-renner. Menuet wil niet reageren op de beschuldigingen.

Gaumonts getuigenis werpt ook een schaduw op de prestaties van wereldkampioen tijdrijden David Millar. Gaumont vertelde dat hij de ochtend van de tijdrit in Nantes in de Tour van 2003 had gevraagd om de rest van de injectie die Millar had gebruikt. Millar won de rit. Massimo Lelli zou toen eveneens door Menuet geïnjecteerd zijn met wat Gaumont ,,een spuit heldere vloeistof'' noemt.

Ook algemeen manager Alain Bondue en adjunct-sportdirecteur Alain Deloeil werden beschuldigd voor feiten die teruggaan tot 1998. Beide mannen ontkennen de beschuldigingen echter formeel aan L'Equipe.

Poolse verzorger vrij

Ondertussen is Boguslaw Madejak, de Poolse verzorger van de ploeg die sinds 14 januari opgesloten zat, vrijgelaten. De man staat wel nog onder controle van het gerecht.

Madejak wordt beschuldigd van het aanbieden van en aanzetten tot het gebruik van dopingproducten. Hij was de enige van de beschuldigden in de zaak die effectief achter de tralies belandde.