MIDDELKERKE - In het natuurreservaat Schuddebeurze in Middelkerke is de eerste natuur.kustmanager voorgesteld. Het gaat om de 21-jarige Bart Slabbinck uit Brugge. Hij studeerde milieu-administratie aan de Hogeschool Gent en kan nu drie jaar aan de slag om de kustbezoekers in contact te brengen met de natuur. Zijn taak past binnen het kustactieplan van Vlaams minister voor Toerisme Renaat Landuyt.

,,Meer mensen moeten aan het element natuur denken als ze aan de Kust denken'', vindt de kersverse natuurmanager. ,,Nu denken ze vooral aan de zee, de dijk, de visserij, enzovoort.''

Toch ziet Slabbinck een positieve evolutie, onder meer dankzij het Duinendecreet uit 1993. ,,Het bezoekerscentrum in de Uitkerkse Polder bij Blankenberge ontvangt jaarlijks al tussen 15.000 en 20.000 bezoekers op zondag alleen. Daarnaast zit er nog meer potentie in de natuur in het kustgebied. Het is nu de bedoeling om een groter maatschappelijk draagvlak te creëren'', voegt Slabbinck eraan toe.

Fietsen en groene haltes

De natuur.kustmanager wil onder meer fietsen en natuur combineren. Hij denkt ook aan groene haltes. Die wil hij creëren in samenwerking met De Lijn en de NMBS.

Volgens Vlaams minister voor Toerisme Renaat Landuyt werd eerst cultuur naar de Kust gebracht en ligt de klemtoon nu op natuur. Voorlopig zijn aan de kust al ruim twintig natuurreservaten ingericht, maar weinig mensen weten dat.