BRUSSEL - De verkoop van 6,9 miljoen aandelen Gimv van het Vlaams Gewest is gisteren doorgegaan ondanks de lage beurskoers. Analisten merken op dat het geen zin had voor de overheid om vandaag de aandelen te lossen tegen een prijs van 34 euro. Die verkoopprijs ligt een derde onder de intrinsieke waarde van het aandeel. Het aandeel sloot gisteren op de beurs af op 34,1 euro.

Rond de verkoop van de Gimv hangt een parfum van bradage . Enige waardemaximalisatie is in de verste verte niet te bespeuren. De overheid lost vandaag een belang van 30% voor circa 235 miljoen euro, terwijl de intrinsieke waarde circa 100 miljoen euro hoger geschat wordt. Van de verkoopopbrengst moet overigens nog het dividend van 1,65 euro per aandeel (11,4 miljoen) afgetrokken worden. Institutionelen die gisteren kochten, mogen op 31 mei al de coupon knippen en strijken een rendement op van 5%. Over de definitieve verkoopprijs werd gisterenavond nog vergaderd.

,,Tegen de huidige lage koers de aandelen verkopen, heeft geen zin'', zei een financieel specialist. De verantwoordelijkheid voor de gang van zaken ligt bij de Vlaamse regering, merkten betrokkenen op. Net zoals in 2000 begrepen de Vlaamse politici niet dat de aandelen in de markt moeten verkocht worden op het ogenblik dat de beurs goed draait: dat was in de eerste drie maanden van het jaar.

De privatiseringscommissie, onder leiding van Jean-Claude Deschamps, koos voor een aanslepende procedure die de overheid twee keer geld kostte. Het ging om de kostprijs van de rapporten die adviseur Bank Degroof mocht schrijven en, vooral, om de waardederving. ,,Deschamps vitte over cijfers na de komma die de overheid nu 4 à 5 euro per aandeel kost'', zei een bankier gisteren. Tegen de tijd dat de bankiers van CSFB, ING en Fortis het mandaat kregen om een pakket van 30% te verkopen, waren de donderwolken zich al aan het samentrekken. De verrichting staat in fel contrast met de manier waarop minister Johan Vande Lanotte in oktober vorig jaar voor 539 miljoen euro aandelen Belgacom verkocht. Dat gebeurde discreet en efficiënt.

Specialisten merken op dat een verkoop van het 70%-belang van de overheid in de Gimv aan de meest biedende partij, de beste garantie was geweest om een mooie premie boven de beurskoers op te strijken. Dat had 800 miljoen euro kunnen opleveren.

(pdd)Bladzijde 50: Een rol te veel voor Deschamps.