BRUSSEL (belga) - België staat op de 24ste plaats in de ranglijst van de 60 meest concurrentiële landen, die het Zwitserse managementinstituut IMD jaarlijks opstelt. Twee jaar geleden stond ons land nog op de achttiende plaats, maar vorig jaar tuimelde het naar de vijfentwintigste plaats.

De ranglijst wordt al sinds zijn eerste versie, in 1989, aangevoerd door de Verenigde Staten. Hongkong stijgt dit jaar van de zesde naar de tweede plaats. Singapore, vorig jaar tweede, is nu derde.

Het eerste Europese land op de lijst is IJsland, op de vierde plaats. Andere Europese landen in de top-tien zijn Finland (6), Denemarken (7), Zwitserland (8) en Luxemburg (10). Nederland staat op de 13de plaats, Groot-Brittannië en Duitsland staan net voor België, respectievelijk op 22 en 23. China is teruggevallen van de 24ste naar de 31ste plaats, ondanks goede economische resultaten. Dat zou volgens het IMD te maken hebben met negatieve beeldvorming. Zo wordt onder andere de houdbaarheid van de snelle groei van de Chinese economie ter discussie gesteld.