MILAAN (bloomberg, reuters) - De kansen zijn gekeerd in de strijd om de Italiaanse Banca Antonveneta.

Overnamekandidaat Banca Popolare di Lodi, die vorige week nog leek te zegevieren ten nadele van het Nederlandse ABN Amro, moest gisteren een tegenvaller incasseren. De financiële waakhond Consob oordeelde dat Lodi het spel niet volgens de regels heeft gespeeld.

Even recapituleren. ABN Amro, minderheidsaandeelhouder van Antonveneta, bracht op 30 maart een bod uit op alle aandelen die nog niet in zijn bezit waren. Maar de Italiaanse centrale bank gaf maar mondjesmaat toestemming om het belang te verhogen. Op 30 april bracht de bank uit Lodi een tegenbod uit. Niet in geld, maar in eigen aandelen en obligaties. Hoewel het bod minder waard was dan dat van ABN Amro, stemde een dag later 45 procent van de aandeelhouders in met het Italiaanse bod, terwijl de Nederlanders 27 procent van het kapitaal achter zich kregen. Lodi greep de macht en benoemde zijn topman tot voorzitter van Antonveneta. ABN Amro diende een klacht in tegen de gang van zaken.

Gisteren gaf Consob de Nederlanders gelijk. Lodi heeft samengespannen, zo oordeelt de waakhond, om de macht te kunnen grijpen. Volgens de regels moeten de aandeelhouders die gezamenlijk optreden, een bod uitbrengen als ze samen de grens van 30 procent overschrijden. Dat bod moet in cash worden gedaan als het belang in cash is opgebouwd. De hoogte moet het midden houden tussen de hoogste prijs die de samenwerkende aandeelhouders hebben betaald en de gemiddelde koers van de afgelopen 12 maanden. De uitspraak kan ertoe leiden dat de stemrechten van groep-Lodi geschorst worden. Voor Lodi is de beslissing slecht nieuws. Een overname in cash is zo goed als onmogelijk. Antonveneta is in beurswaarde driemaal zo groot als Lodi. Lodi moet dus een partner vinden die bereid is veel geld op tafel te leggen. Wel kan de bank nog in beroep gaan tegen de beslissing van Consob. De strijd om de Banca Antonveneta is een symbooldossier geworden voor de toekomst van het Italiaanse bankenlandschap, dat tot dusver erg gesloten is geweest.