NEW YORK - Blackie, de lievelingsgitaar van Eric Clapton, is in New York per opbod verkocht voor een recordbedrag van 959.000 dollar (790.000 euro). Dat deelde het veilinghuis Christie's mee. Het gaat om een Fender Stratocaster uit 1956, die volgens Clapton een deel van hemzelf is gaan vormen. Hij knutselde het instrument zelf samen uit drie andere Strats en speelde er veelvuldig op in de jaren zeventig en tachtig. De gitaar is onder andere te zien op de cover van het album Slowhand uit 1977.

Ook een kersrode Gibson ES-335 was te koop. Dat is een gitaar die Slowhand Clapton ooit kocht toen hij bij de Yardbirds speelde en de oudste uit zijn verzameling. Clapton gebruikte het instrument tijdens solo-optredens en tijdens concerten met Yardbirds, Cream, John Mayalls Buesbreakers en Blind Faith. Het ging voor 847.500 dollar onder de hamer.

Een akoestische gitaar van C.F Martin & Co, uit het jaar 1939, die tijdens zijn beroemde MTV Unplugged-optreden in 1992 te horen was, bracht 791.500 dollar op.

De totale opbrengst van de veiling bedroeg 7,4 miljoen dollar. Het geld komt ten goede van het Crossroadscentrum voor drugsverslaafden in Antigua op de Caraïben. De muzikant, die zelf heroïneverslaafde is geweest, heeft het centrum in 1998 zelf opgericht en hij is er ook voorzitter van.

Clapton liet 56 gitaren veilen die naar eigen zeggen de "crème" van zijn verzameling vormden en die hij niet ter beschikking had gesteld van een eerdere veiling, op 24 juni 1999.

Christie's veilde daarnaast nog andere gitaren die door vrienden van Clapton, onder wie Pete Townshend, ter beschikking zijn gesteld. Daarbij hoorde ook een SG Gibson met Townshend Signature en een reeks accessoires.

Voorts waren er kleinoden van Brian May van Queen (een Les Paul), J.J. Cale (een Strat), een door Otis Rush gesigneerde Gibson en een door BB King gesigneerde Lucille Gibson.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig