-  DEGUSSA. Spontane staking.
-  IPTE. Herstructurering.
-  QUEST FOR GROWTH. Lagere winst.
-  SOLVAY. Chinese overname.

DEGUSSA. Spontane staking.

Bij het chemiebedrijf Degussa in de Antwerpse haven heeft een deel van het personeel woensdagavond het werk neergelegd. Ze vinden dat het huidige personeelskader niet volstaat om de veiligheid in het Seveso-bedrijf te garanderen. Gisteravond nam de staking nog uitbreiding. Volgens Bruno Verlaeckt van de socialistische vakbond ABVV lagen drie afdelingen stil en zouden er daar nog twee bijkomen. Er wordt minstens tot vrijdagmorgen gestaakt. Bij Degussa werken ongeveer 1.100 mensen. Vrijdagmorgen wordt bekeken of de acties worden voortgezet.

(belga)

IPTE. Herstructurering.

Het Genkse elektronicabedrijf IPTE gaat een herstructurering doorvoeren in zijn automatiseringsdivisie. De slechte gang van zaken daar zadelde IPTE over het vierde kwartaal op met een verlies van 2 miljoen euro. De herstructurering zal 3 miljoen euro kosten en wordt volledig ten laste van het vierde kwartaal van 2004 genomen. IPTE is van plan om verlieslatende activiteiten af te stoten, het personeelsbestand te ,,herschikken'' en strenger te zijn in het aannemen van nieuwe contracten. Over heel 2004 verwacht de groep een omzet van 125 miljoen euro.

(wdp)

QUEST FOR GROWTH. Lagere winst.

Het Leuvense durfkapitaalfonds Quest for Growth heef in zijn eerste halfjaar (tot 31 december) een winst geboekt van 1,49 miljoen euro of 27 eurocent per aandeel, tegenover 7,68 miljoen euro (1,42 euro per aandeel) een jaar eerder. De winst kwam volledig voor rekening van het tweede kwartaal en werd vrijwel volledig behaald in het beursgenoteerde deel van de portefeuille.

SOLVAY. Chinese overname.

Inergy Automotive Systems, een joint venture van Solvay en Plastic Omnium, plant de overname van Yapp, de belangrijkste Chinese producent van plastic brandstofsystemen. Inergy heeft met de State Development Investment Corporation (SDIC) een voorakkoord bereikt over het verwerven van een meerderheidsbelang in Yapp. De transactie zou in de tweede jaarhelft van 2005 kunnen worden afgerond. Volgens Martial Tardy, de woordvoerder van Solvay, is het de bedoeling dat Inergy een belang van 55% neemt in Yapp. Hoeveel Solvay hiervoor neertelt, kan hij niet zeggen, maar de investering zou ,,geen grote dimensie'' hebben. Yapp ( Yangzhou Yapp Automotive Plastic Parts Company ) haalde in 2004 een omzet van zo'n 50 miljoen euro.

(tnl)