BRUSSEL. De Italiaanse energiegroep Enel ,,ontgoochelde'' gisteren analisten en beleggers. De bekendmaking van de jaarcijfers door de Italiaanse energiegroep werd een anticlimax. Analisten en beleggers hadden gehoopt op meer duidelijkheid over het overnamebod, maar topman Fulvio Conti deed geen uitspraken over een eventueel overnamebod op Suez.

Het kwam er vooral op aan om tussen de regels te lezen. Het ziet er naar uit dat Enel vooral signalen wou uitsturen over het feit dat de Italiaanse energiegroep financieel sterk genoeg staat om grote overnames te doen. Dat werd geïllustreerd met de jaarresultaten voor 2005. Enel maakte een nettowinst van 3,9 miljard euro bekend. En topman Fulvio Conti voegde er nog aan toe dat de energiegroep over een oorlogskas beschikt van 15 miljard euro. Eerder werd al duidelijk dat Enel via de banken 50 miljard euro kan verzamelen voor een grote overname.

De conclusie ligt voor de hand. Enel staat klaar voor de grote overname. En die geluiden circuleren ook rond het kamp van de Italiaanse energiegroep. Ze staan klaar om op elk moment een bod uit te brengen. De Italianen zouden wel wat verrast zijn geweest dat de beleggers zo teleurgesteld reageerden omdat Enel geen signalen gaf over zijn overname-ambitie.

Het gebrek aan nieuws zorgde er wel voor dat Suez, het overnamedoelwit, gisteren iets goedkoper werd. De koers viel tot 2,4 procent terug.

Ondertussen vindt Gérard Mestrallet, de topman van Suez en de belangrijkste tegenspeler van Enel-topman Fulvio Conti, dat het stilaan tijd wordt dat de Italiaanse energiegroep zijn kaarten op tafel legt. De Franse nutsgroep vroeg aan de Franse beurswaakhond om bij Enel aan te kloppen en te vragen of zij van plan zijn om een overnamebod uit te brengen. Het is volgens Mestrallet tijd dat de Italiaanse energiegroep in het openbaar en op een niet mis te verstane manier zijn overname-intenties toelicht.

(pse)