-  Algemeen
-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Distributie
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  IT & Telecom
-  Media & Internet
-  TransportAlgemeen

Gemiddeld 1,2 miljoen mensen ontvingen afgelopen jaar maandelijks een uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Dat komt overeen met 17,6 procent van de bevolking op beroepsactieve leeftijd.

Het Franse parlement heeft een wet goedgekeurd die Franse bedrijven moet beschermen tegen een vijandig overnamebod. Aan de basis van het wetsvoorstel lagen speculaties over een bod van Pepsi op Danone. De wet kan ook invloed hebben op een overname van Arcelor door Mittal Steel of van Suez door Enel.

Auto

De afdeling financiële dienstverlening van de Amerikaanse autofabrikant General Motors verkoopt een groot belang in de tak bedrijfshypotheken. Dit levert het bedrijf 8,8 miljard dollar op.

Chemie & Farma

In het miljardengepoker rond de vijandige overname van het farmabedrijf Schering door concurrent Merck komt er mogelijk een derde partij in het spel. Volgens de krant Die Welt onderzoekt chemiereus Bayer een tegenbod.

Consumptie

De Europese Unie belast vanaf 7 april de import van Vietnamese en Chinese schoenen met een bijkomende heffing. De EU-Commissie heeft dit donderdag formeel beslist als maatregel tegen de dumpingpraktijken van beide landen. De consument zou de heffing niet of nauwelijks voelen.

De toename van de vraag naar dure horloges heeft de nettowinst van de Zwitserse horlogemaker Swatch in 2005 de hoogte in gestuwd. De nettowinst steeg met 21,3 procent tot 394 miljoen euro.

Het Duitse modebedrijf Hugo Boss denkt in 2006 opnieuw recordcijfers neer te zetten nadat de winst en de omzet in 2005 sterker stegen dan verwacht. Voor 2006 en 2007 rekent het concern op een recordomzet.

Diensten

Verzekeraar AGF Belgium heeft in 2005 voor het eerst in zijn bestaan een omzet van meer dan 1 miljard euro geboekt. De totale omzet lag 5,8 procent hoger dan in 2004.

Distributie

De Belgische federatie van de distributieondernemingen Fedis wil dat de fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen mogelijk wordt voor alle winkels. De huidige regeling is toegespitst op kmo's en zelfstandigen.

Energie & Grondstoffen

De Italiaanse nutsgroep Enel doet voorlopig nog geen bod op Suez. Enel-topman gaf dat donderdag aan bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij zegt wel dat Enel over een ,,oorlogskas'' van 15 miljard euro beschikt.

Financiën

De bankverzekeraar Argenta laat een eventuele wijziging van de kapitaalstructuur bestuderen, maar concrete pistes zijn er nog niet. ,,We doen simulaties en werken samen met de zakenbankiers Petercam en Degroof,'' zegt directievoorzitter Leon Heymans.

De Italiaanse nutsgroep Enel doet voorlopig nog geen bod op Suez. Dat kan worden afgeleid uit verklaringen van Enel-topman Fulvio Conti op een analistenconferentie in Londen. ,,Ik kan niets zeggen over lopende zaken. Als er een transactie is, zal ik met plezier hier terugkomen om erover te praten.''

Rekeninghouders bij de Nederlandse bank Van der Hoop Bankiers krijgen ongeveer 70 procent van hun tegoeden bij de bank terug. Volgens de curator is later wellicht nog een hogere uitkering mogelijk.

Industrie

De Belgisch-Deense producent van industriële wasmachines LSG voert onderhandelingen met een potentiele koper voor de afdeling CLD, die lichte wasmachines maakt.Dat meldt LSG nabeurs in een persbericht. De afdeling is goed voor ongeveer een derde van de omzet en voor de helft van de bedrijfswinst van de groep.

Legrand wil ongeveer een miljard euro ophalen met een terugkeer naar de Parijse beurs. Een paar jaar geleden verdween de producent van contactdozen, schakelaars en kabelgoten nog van de beurs.

IT & Telecom

Het Amerikaanse computerconcern Apple zou volgens analisten hogere marktaandelen kunnen halen doordat Microsoft de lancering van zijn nieuwe besturingssysteem Windows Vista heeft uitgesteld. Vooral tijdens de kerstperiode zal Apple minder concurrentie hebben.

Keyware Technologies was in het tweede halfjaar nipt rendabel met een winst van 66.000 euro. Over het volledige jaar was er wel een nettoverlies van een half miljoen euro. In 2004 was dat nog ruim 7 miljoen euro.

Media & Internet

Coditel lanceert volgende week als eerste Franstalige operator een volledig digitaal pakket. De Brusselse kabelmaatschappij biedt haar 140.000 abonnees in het basisabonnement 57 digitale kanalen in plaats van 40 analoge zenders.

Transport

De tankrederij Euronav heeft een contract getekend met de Koreaanse scheepswerf Hyundai Heavy Industries voor de aankoop van twee dubbelwandige VLCC-tankers. De bouwprijs van elk schip bedraagt 120 miljoen dollar.

Luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) wil de leeftijd waarop haar personeel op pensioen kan, verhogen. De maatschappij legt daarnaast ook 500 miljoen Britse pond (722 miljoen euro) opzij om het tekort in haar pensioenfonds weg te werken.