Mooie liedjes duren niet (heel) lang. Na tien opeenvolgende dagen van steeds hoger klimmende koersen, waarbij nogal wat indexen in de buurt kwamen van hun hoogste peil sinds begin 2001, moesten de Europese beurzen gisteren afhaken. Een adempauze of tijd voor winstnemingen?

De Europese beurzen kregen wat last van hoogtevrees nadat de fusie- en overnamekoorts die de jongste dagen voor forse koersopstoten zorgde, begon af te nemen. Daardoor stevenden de meeste markten op een nagenoeg onveranderd slot af, maar dan kwam Wall Street roet in het eten gooien.

Tegen de verwachtingen in blijkt de verkoop van bestaande huizen in februari opnieuw te zijn toegenomen. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van zes maanden waarin steeds minder woningen werden verhandeld. Beleggers zien hierin een gevaar dat de inflatie de kop opsteekt en bijgevolg dat de Amerikaanse centrale bank haar reeks renteverhogingen allicht niet zo snel zal onderbreken als werd gehoopt.

Ook Brussel sloot af met een beperkt verlies. De daling was hoofdzakelijk te wijten aan Suez en KBC. De Bel-20 sloot 0,14 procent lager op 3.972,49 punten. Suez ging 0,72 procent lager en woog voor ruim 5 punten op de index. KBC zakte 0,6 procent bij de op een na hoogste omzet. Eens te meer vormde speculatie rond een mogelijk overnamebod van Enel de belangrijkste reden voor beleggers om het aandeel te verhandelen.

Tijdens een analistenconferentie over de jaarresultaten gaf topman Fulvio Conti te verstaan dat er nog geen bod wordt uitgebracht op Suez. De onderhandelingen lopen nog, zei hij, maar zodra er een transactie is, zal hij de markt daarvan op de hoogte brengen.

De NPM klom 1,4 procent en was daarmee de sterkste stijger binnen de Bel-20. De holding uit de Frère-groep maakte woensdag nabeurs bekend dat ze een belang van 6,1 procent neemt in de Franse bouw- en concessiegroep Eiffage. Een investering van 307 miljoen euro.