Door een opmerkelijke gerechtelijke uitspraak zouden de mosselen kunnen verdubbelen in prijs.

De Nederlandse Raad van State heeft mosselkwekers verboden nog langer Ierse mosselen te ,,verwateren'' tot Zeeuwse.

,,Als die beslissing niet wordt teruggeschroefd, dreigt de ondergang voor de Nederlandse mosselindustrie en gaan er honderden, misschien wel duizenden banen verloren'', zegt Edwin Foudraine van de mosselkweker Prins & Dingemanse.

In 2005 bestond de helft van de Hollandse mosseloogst eigenlijk uit Ierse mosselen. Door die enkele dagen in Zeeuwse wateren onder te dompelen, krijgen ze de smaak en het felbegeerde etiket van Zeeuwse mosselen.

De import was nodig omdat de eigen oogst aan Zeeuwse mosselen al jaren terugvalt, ,,onder andere door steeds strengere regelgeving'', aldus Foudraine.

Maar de import lokte protest uit van de milieubewegingen. Zij vrezen dat de buitenlandse mosselen het ecosysteem van de Oosterschelde aantasten.

,,Het hoogste rechtscollege in Nederland oordeelt dat het ministerie van Landbouw zijn werk niet goed gedaan heeft door geen milieu-effectenrapport op te stellen'', legt Eddy Barbé van Aquamossel uit. En dus wordt de vergunning om buitenlandse mosselen te verwateren tot Zeeuwse mosselen vanaf morgen ingetrokken.

Daardoor zijn er bij het begin van het mosselseizoen vermoedelijk maar half zoveel Zeeuwse mosselen beschikbaar als vorig jaar. ,,Dat zal de prijzen waarschijnlijk doen verdubbelen'', zegt Foudraine.

De dupe van het verhaal zijn - behalve de consument - vooral de kleinere mosselkwekers, die van de Nederlandse mosseloogst afhankelijk zijn. Grote firma's als Aquamossel en Prins & Dingemanse hebben allang vestigingen opgezet in Canada en Noorwegen en leveren van daaruit in water verpakte mosselen aan supermarktketens over heel Europa.

(wer)