Lufthansa boekte vorig jaar de helft meer winst, maar dochter Swiss blijft in het rood.

De Duitse luchtvaartmaatschappij boekte in 2005 een nettowinst van 453 miljoen euro. De operationele winst kwam uit op 577 miljoen euro, een stijging met 51 procent tegenover 2004. De omzet ging 6,5 procent hoger tot 18,1 miljard euro.

De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de operationele winst dit jaar op hetzelfde niveau zal uitkomen als in 2005. Tegen 2008 rekent de luchtvaartmaatschappij op een operationele winst van 1 miljard euro. Tegen die tijd zou de herstructurering van dochtermaatschappij Swiss op de rails moeten staan.

Swiss boekte vorig jaar netto nog 178 miljoen Zwitserse frank (113 miljoen euro) verlies. Dat is 140 miljoen Zwitserse frank meer dan het jaar ervoor. Toch verwacht Lufthansa, dat Swiss overnam in 2005, dat de balans van haar dochter in 2006 uit de rode cijfers gaat. Swiss benadrukt dat het bedrijfsresultaat (ebit) voor herstructureringskosten in 2005 (-14 miljoen Zwitserse frank) ,,gevoelig hoger'' lag dan in 2004 en dit ,,ondanks een hoge brandstoffactuur''.

De resultaten werden echter negatief beïnvloed door herstructureringskosten (41 miljoen Zwitserse frank) en boekhoudkundige verliezen ten belopen van 65 miljoen Zwitserse frank (door waardeaanpassingen op de in Amerikaanse dollar geboekte verliezen).

De herstructureringen bij Swiss zitten volgens het bedrijf op schema. Ze zouden eind dit jaar afgerond moeten zijn. ,,Het uiteindelijke doel is een langdurige rentabiliteit die toelaat om investeringen en toekomstige uitbreiding te plannen'', zo luidt het.

Swiss verwacht ook voordelen van de integratie in de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, onder meer via kostensynergie. Lufthansa, dat gisteren zelf een nettowinst van 453 miljoen euro over het boekjaar 2005 aankondigde, liet weten dat het verwacht dat Swiss dit jaar break-even zal draaien, en winst zal maken in 2007.