De internationale luchtvaartorganisatie Iata verwacht dat de luchtvaartsector dit jaar wereldwijd een verlies zal maken van 2,2 miljard dollar. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zouden dit jaar hun verlies kunnen halveren tot 5,4 miljard dollar. De Aziatische maatschappijen maken 2 miljard dollar winst en de Europese 1,4 miljard dollar winst.

Voor volgend jaar rekent de luchtvaartorganisatie op een winst van 7,2 miljard dollar voor de hele sector. De vooruitzichten zijn een stuk gunstiger dan degene die de organisatie begin dit jaar de wereld in stuurde. Toen ging de Iata nog uit van 4,3 miljard dollar verlies dit jaar en 6 miljard dollar winst in 2007.

Maar de Iata waarschuwt wel dat de winst die voor volgend jaar voorspeld wordt, niet tot euforie mag leiden. Een winst van 7,2 procent is nog altijd maar goed voor een rendement van 3 procent op het kapitaal dat ingezet wordt. ,,De kosten strikt in de gaten houden blijft de boodschap voor elke luchtvaartmaatschappij'', zegt Giovanni Bisignani, de directeur-generaal van de Iata.

De olieprijs blijft bepalend voor het resultaat dat de sector dit en volgend jaar zal neerzetten. Voor de raming van het resultaat van dit jaar werd rekening gehouden met een olieprijs van 57 dollar per vat.

(cv)