Hansen herschikt Electrabel-top
Foto: © Photo News
Jean-Pierre Hansen ontmantelt een van de belangrijkste directieposten bij Electrabel. Het lot van de huidige directeur productie en distributie, Xavier Votron, lijkt bezegeld.

BINNEN de algemene directie worden de verantwoordelijkheden van Xavier Votron herverdeeld over de andere directieleden en enkele vertrouwelingen van gedelegeerd-bestuurder Hansen. Votron is directeur-generaal productie, distributie en IT. Van oudsher is hij binnen de directie van Electrabel een van de zwaargewichten. Distributie en IT worden herverdeeld onder drie collega-directieleden van Votron.

Wat de leiding over productie betreft schuift Jean-Pierre Hansen twee vertrouwelingen naar voor. Het gaat om Philippe Van Troeye en Paul Rorive. Van Troeye was tot nog toe verantwoordelijk voor de Belgische centrales terwijl Rorive de voorbije jaren aan de leiding stond van het studiebureau Tractebel Engineering. Rorive is ook een tijdlang directeur geweest van de kerncentrale van Tihange.

Met deze wisselingen doet Electrabel-topman Jean-Pierre Hansen een forse stap in de reorganisatie van de directie van de elektriciteitsgroep. Hansen had er na zijn aantreden geen geheim van gemaakt dat hij streefde naar een beperktere en verjongde directieploeg van Electrabel.

Tot nog toe is daarvan niet veel in huis gekomen. Bij de zusterbedrijven Distrigas en Fluxys werden wel al wissels doorgevoerd. Met het opstappen van Xavier Votron als directielid verdwijnt een van de directeurs die behoort tot de oude garde. Votron die ook lid is van het uitvoerende comité - een soort strategisch comité - en van de raad van bestuur van Electrabel, werd tot begin 2005 bestempeld als de nummer twee van de Electrabel-directie na de toenmalige gedelegeerd-bestuurder Willy Bosmans.

Maar nu is te horen dat Votron wordt gevraagd om in Parijs een van de directieleden van het moederbedrijf Suez bij te staan. Het gaat om Patrick Buffet, die binnen Suez verantwoordelijk is voor strategie. Voor Votron is het een overstap van de belangrijke operationele verantwoordelijkheid bij Electrabel naar een niet-operationele opdracht bij Suez. Buffet maakt overigens net als Votron deel uit van de raad van bestuur van Electrabel.

De verantwoordelijkheden van Votron worden herverdeeld over verscheidene van zijn collega's. Personeelsdirecteur Fred Becquaert krijgt er IT bij, strategiedirecteur Walter Peeraer gaat de distributie-activiteiten in Vlaanderen en Brussel overzien terwijl Jacques Hugé verantwoordelijk wordt voor de Waalse energiedistributie. Hugé is directeur Zuid-Europa.

Naast het vertrek van Xavier Votron wordt er nog een tweede vertrek gemeld. De directeur Informatica, Ludo Van den Kerckhove, houdt het voor bekeken nadat hem was gevraagd een andere functie te gaan vervullen binnen Electrabel. Van den Kerckhove behoort in tegenstelling tot Xavier Votron niet tot de oude garde.

Waarnemers merken wel op dat binnen Electrabel de distributie en de informatica-afdeling veel minder zwaar wegen, vergeleken met enkele jaren geleden. Dat heeft alles te maken met het onderbrengen van de distributie-activiteiten in aparte bedrijven waarin de gemeenten een almaar grotere zeg krijgen.

In Vlaanderen gaat binnenkort het distributiebedrijf Eandis van start en in Brussel is ook al uitgemaakt dat de distributie in handen komt van de intercommunale Sibelga . Alleen in Wallonië telt Electrabel nog heel wat werknemers die instaan voor de elektriciteitsdistributie. Maar iedereen verwacht dat ook daar binnenkort verandering in gaat komen.