1,2 miljoen Belgen zijn klant bij RVA
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening telt 1,2 miljoen klanten. Slechts de helft van hen zijn werklozen op zoek naar een baan.

ELKE maand betaalt de RVA een of andere uitkering aan 1,2 miljoen Belgen. Het RVA-publiek groeide vorig jaar met 2,9 procent aan. Een op de vijf van alle Belgen op beroepsactieve leeftijd - of een op de negen van alle Belgen tout court - krijgt geld van de RVA.

Dat alles blijkt uit het jaarverslag 2005 van de federale overheidsdienst. Het 387 bladzijden tellende rapport werd gisteren door administrateur-generaal Karel Baeck voorgesteld.

Tien jaar geleden telde de RVA iets meer dan 1 miljoen klanten. Sinds 1996 zijn er 175.000 uitkeringstrekkers bijgekomen, of een toename met 17 procent. Die uitbreiding heeft niets te maken met een toename van het aantal ' echte' werklozen en bruggepensioneerden. Zij waren in 1996 met iets meer dan 753.000; tegen 742.000 vorig jaar, of een lichte daling van 1 procent.

Een forse stijging - van 220.000 tot 266.000, of plus 21 procent - was er in de afgelopen tien jaar wel van allerlei groepen werknemers die (tijdelijk) terugvallen op een RVA-uitkering: tijdelijke werklozen, werklozen in opleiding of in activeringsprogramma's (de uitkering is dan een deel van hun loon) of deeltijdse werknemers die een inkomensgarantiepremie krijgen.

De grootste sprong werd gemaakt door de groep van werknemers die volledig of deeltijds met loopbaanonderbreking (ambtenaren) of in tijdskrediet (privéwerknemers) zijn gegaan, en hun inkomensverlies door een RVA-premie zien opgevangen. Vorig jaar waren er gemiddeld 195.000 werknemers die op die manier ,,hun arbeidstijd hebben verminderd''. Sinds oktober is hun aantal boven de grens van 200.000 uitgestegen. Ter vergelijking, tien jaar geleden waren er amper 52.000 werknemers in loopbaanonderbreking, viermaal minder dan nu.

Iets meer dan de helft van alle uitkeringstrekkers woont in Vlaanderen. Wallonië telt verhoudingsgewijze meer werklozen, maar in Vlaanderen zijn er een pak meer bruggepensioneerden en werknemers in tijdskrediet.

Nauwelijks de helft van die 1,2 miljoen RVA-klanten zijn werklozen op zoek naar een baan. De anderen zijn werklozen die niet meer op zoek zijn naar een baan, of mensen met werk en met een aanvullende premie.

Vorig jaar werd door de RVA in totaal voor 8,38 miljard euro aan uitkeringen uitbetaald. Of 230 miljoen euro meer dan in 2004. Daarmee tekent de administratie van Karel Baeck voor 2,94 procent van het volledige Belgische bbp. ,,Dat percentage doet me altijd even slikken'', zegt Baeck daarover.

Voor de werklozen zelf bleef de inkomensstijging vorig jaar beperkt. De gemiddelde maanduitkering (voor alle werklozen) bedroeg 723 euro, of 1,7 procent meer dan in 2004. Rekening houdend met een inflatiecijfer van 2,5 procent, leed de werkloze dus aan koopkrachtverlies. Door de inflatievertraging volgt er dit jaar allicht pas een indexering van uitkeringen in december.

OUTPLACEMENT

Gisteren maakte de beroepsfederatie Federgon bekend dat de Belgische bedrijven nog altijd weinig gebruik maken van outplacement. Slechts een op de drie doet een beroep op een outplacementkantoor om ontslagen werknemers aan een nieuwe baan te helpen. Vooral bij kmo's is deze hr-dienstverlening nog niet ingeburgerd.

Slechts 496 ontslagen 45-plussers maakten gebruik van outplacement, ook al hebben alle 45-plussers er bij ontslag wettelijk recht op. Federgon hoopt dat de maatregelen uit het Generatiepact het outplacement een duw in de rug zullen geven.