JERUZALEM - Israël gaat maatregelen nemen om Palestijnse burgers te ontzien bij militaire controles in de Palestijnse gebieden, vanwege de precaire humanitaire situatie daar. Dat heeft de Israëlische onderminister van defensie, Zeev Boim, vandaag bekendgemaakt. ,,Waar mogelijk zullen we proberen onderscheid te maken tussen de behandeling van de burgerbevolking en de oorlog tegen terreur", zei Boim.

Het besluit om burgers meer te ontzien werd genomen op een spoedvergadering die minister van defensie Shaul Mofaz, legerleider Moshe Yaalon en de hoofden van de politie en de veiligheidsdienst Shin Beth gisteren hielden over de levensomstandigheden op de Westoever en in de Gazastrook. De deelnemers constateerden dat gezondheidszorg en onderwijs de enige diensten zijn die nog functioneren bij de Palestijnen en dat op straat gewapende bendes de dienst uitmaken. De toestand grenst aan anarchie en chaos, zo werd gezegd.

Een van de maatregelen die de komende dagen worden doorgevoerd is het stationeren van minstens één officier en een Arabisch sprekende soldaat bij de controleposten. Daarnaast krijgen de dienstdoende officieren bij de posten, waarvan er de afgelopen drie jaar tientallen zijn opgezet, meer bevoegdheid om Palestijnen door te laten. Verder worden de grensposten tussen de Palestijnse gebieden en Jordanië en Egypte langer opengesteld.

Eerder deze week bracht de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'tselem een rapport uit waarin militairen die een controlepost bij Nablus op de Westoever bemannen werden beschuldigd van systematische mishandeling van Palestijnen.