,,We moeten durven te erkennen dat het niet door ontwikkelingshulp is, maar door creatief vermogen en nieuwe technologie dat honderden miljoenen mensen in de wereld voor het eerst kunnen meedoen in het arbeidsproces.'' Ook als het om de grote maatschappelijke thema's gaat, laat Ben Verwaayen niet na om te wijzen op het belang van technologie als katalysator voor de welvaart.

In een recente toespraak deed de topman van BT een oproep aan de Europeanen om de gevolgen van de onvermijdelijke verhuizing van productieactiviteiten naar het Oosten onder ogen te zien. ,,De economische koek wordt steeds groter, maar wij in Europa denken dat we een soort eerste geboorterecht hebben op een deel van die koek. (...) In Europa is men niet bezig met geld verdienen, maar met geld verdelen. Dat is volgens mij niet erg slim.''

In plaats van te jammeren over het verlies aan banen, moeten we vooral zorgen dat creatief ondernemerschap hier alle kansen krijgt, vindt hij. Met lage kosten en hersencellen alleen komen we er immers niet. ,,Het is een ernstig misverstand dat we in Europa een superieure kenniseconomie hebben'', aldus Verwaayen. ,,In de Shanghai List , een wereldwijde rangschikking van beste universiteiten, staan er maar vijf Europese instellingen in de top veertig.''

Verwaayen sprak in Antwerpen op een lunchcauserie van de Policy Research Corporation (PRC), een managementadviesbureau dat gespecialiseerd is in het oplossen van complexe strategische en organisatorische problemen bij bedrijven en andere organisaties. PRC heeft zijn roots in de transportsector en heeft vestigingen in Antwerpen en Rotterdam. De voorzitter is de Antwerpse transporteconoom Chris Peeters.

Een deel van de kracht van PRC zit ongetwijfeld in het netwerk van ondernemers en beleidsmakers dat het bureau kan aanspreken. In zijn ,,Internationaal Wetenschappelijk Comité'', dat zesmaandelijks vergadert, zetelen mensen als Jean-Pierre Blumberg (Linklaters De Bandt), Fred Chaffart (ex-Generale Bank en Tiense Suiker), en de voormalige Nederlandse verkeersministers Annemarie Jorritsma en Tineke Netelenbos.

(wdp)

www.policyresearch.be

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig