De wereldspeler: Rob Portman
Foto: AFP
Rob Portman is sinds april 2005 de nieuwe handelsgezant voor de Verenigde Staten. Hij is verantwoordelijk voor het buitenlandse handelsbeleid van de VS.

Robert 'Rob' Portman (1955) begon zijn loopbaan als internationaal handelsadvocaat.

Van 1989 tot 1991 werkte hij voor president Bush senior in het Witte Huis.

Van 1993 tot 2005 zetelde hij voor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.

Portman is een persoonlijke vriend van de huidige Amerikaans president George W. Bush. In de eerste vier jaar van de regering-Bush fungeerde hij als de link tussen de Republikeinen in het Congres en het Witte Huis.

Portman staat bekend als een voorstander van volledige vrijhandel. Hij wordt in eigen land door voor- en tegenstanders geprezen als een gematigd, bekwaam en intelligent man.

Bij zijn aanstelling beloofde hij meteen zich hard op te stellen ten aanzien van China. De VS is verwikkeld in een reeks handelsgeschillen met ondermeer Europa en China.

In de VS groeit de ergerernis dat China veel meer exporteert naar de VS dan omgekeerd. Volgens Portman schendt China daarbij regelmatig de handelsregels. Onlangs kondigde hij een hardere handelspolitiek tegenover China aan.

Met Europa ligt de VS op verschillende vlakken in de clinch: zo stelt Europa zich zeer stug op tegen de invoer van ggo-gewassen uit de VS. Beide handelsblokken beschuldigen elkaar van illegale overheidssubsidies aan hun vliegtuigbouwers Airbus en Boeing.

Ontwikkelingslanden en ngo's eisen van de VS dan weer dat die ermee ophoudt hun zwaar gesubsidieerde en dus spotgoedkope landbouwoverschotten op de wereldmarkt te dumpen. Op de eerste grote afspraak voor Portman, eind 2005 op de WTO-onderhandelingen in Hong Kong, lijkt die eis ingewiligd te worden. Alle deelnemers gingen ermee akkoord hun landbouwsubsidies tegen 2013 af te schaffen. De industrielanden verbonden zich er ook toe hun markten open te zetten voor de goederen van 's werelds armste landen.

(jvp)